Atatürk'ün Balıkesir'e Gelişinin 90. Yıldönümü Kutlandı

Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 90.yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Törenler, Balıkesir Garı'nda başladı.

Atatürk'ün Balıkesir'e Gelişinin 90. Yıldönümü Kutlandı
Vali Ahmet Turhan ve beraberindeki heyet, gara trenle gelen temsili Atatürk'ü karşıladı. Buradaki törene CHP Milletvekili Namık Havutça, Belediye Başkanı İsmail Ok, Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, Garnizon ve Okullar Komutanı Tümgeneral Fahri Kır, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, 9. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Haluk Şahar, Baro Başkanı Yaşar Meyvacı, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve diğer vatandaşlar katıldı.

Öğle saatlerinde lokomotifi dev bir Türk bayrağıyla süslenen tren, alkışlar arasında gara girdi. Daha sonra temsili Atatürk olan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Hulusi Karakuz, beraberinde getirdiği bayrağı Vali Turhan'a teslim etti. Törende bir konuşma yapan Başkan Ok ise Atatürk'ün Balıkesir'i yedi defa şereflendirdiğini belirterek, bu ziyaretlerin ilkinin 6 Şubat 1923 tarihinde olduğunu söyledi.

Geliş sebebinin, o dönemde kamuoyunu meşgul eden konular hakkında halkla istişare olduğunu ifade eden Ok, şunları söyledi: "Ayrıca iç ve dış gelişmeler hakkında açıklamalar yapmak, yeni kurmakta olduğu devletin temel politikalarını vatandaşlarla yüz yüze konuşmaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ziyareti sırasında yanında eşi Latife Hanım, Kazım Karabekir Paşa ve diğer zevat bulunuyordu. Kuvayi Milliye ateşini yakıp düşmana ilk kurşunu atan, sonra da göğsünü siper ederek işgalci düşmanı bu topraklardan söküp çıkaran Balıkesir'in kahraman evlatları, onu sevgi ve coşkuyla karşıladı. Ertesi gün Zağnos Paşa Camisi'nde yaptığı konuşmada Balıkesirlilere 'dindar ve kahraman insanlar' olarak hitap etmesi, Atatürk'ün sevgi ve takdirlerinin bir göstergesidir." Daha sonra gar önünde öğrenciler halk oyunu gösterisi yaptı. Ardından protokol üyeleri ve diğer vatandaşlar, "Ata'ya Saygı Yürüyüşü" kapsamında gar önünde Vasıf Çınar Caddesi boyunca yürüyerek Atatürk anıtına gitti. Buradaki saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın ardından kutlamalar, protokol üyelerinin anıta çelenk koymasıyla son buldu .