Kalp Mesajı İle Ameliyata Alınan Hasta Kurtarıldı

Batman’da nefes darlığı ve çarpıntı şikayeti ile hastaneye gelen bir hastanın parçalanmış kalp duvarının yerine çok geniş bir yama ile duvar oluşturuldu.

Burak Ekdi'nin, Türkiye'de, kalp krizi sonucu sol serbest duvarı yırtılıp kalp masajı ile ameliyata alınıp kurtarılan ilk hasta olduğu belirtildi.Batman’da ikamet eden 42 yaşındaki Burak Ekdi isimli bayan, nefes darlığı ve kalp çarpıntısı şikayeti ile Özel Batman Dünya Hastanesi'ne müracaat etti. Burak Ekdi, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hacı Çiftçi ve Kardiyoloji Uzm. Dr. Fırat Ural tarafından yapılan eko kardiyografide kalp serbest duvarının geçirmiş olduğu krize bağlı olarak yırtıldığı ve büyük bir pıhtı ile yırtığın kısmen kapalı olduğu tespit edildi.Kalp Damar Cerrahı Opr. Dr. Fikri Kutlay ve Opr. Dr. Raffet Tok tarafından ameliyata alınan hastanın anestezi hazırlıkları yapılırken, kalp duvarının tamamen yırtılmasına bağlı olarak kalbin durması üzerine kalp masajı ve kasıkta atar ve toplar damarlar aracılığı ile kalp-akciğer pompasına girildikten sonra hastanın göğsü açıldı. Kalp çevresindeki zarf açıldığında kalbin sol serbest duvarının tamamen parçalanmış ve içinde kanla zarın dolu olduğu görüldü.

Doktorlar, hastanın parçalanmış kalp duvarının yerine çok geniş bir yama ile duvar oluşturdu. Burak Ekdi, kalp krizi sonucu olarak sol serbest duvarı yırtılıp kalp masajı ile ameliyata alınıp kurtarılan ilk hasta oldu.Kalp Damar Cerrahı Opr. Dr. Fikri Kutlay, “Kalp masajı ile beraber kalbin sol serbest duvarı yırtılıp da ameliyata alınan başka bir hasta örneği Türkiye’de yoktur.” dedi.

Doktorların başarılı operasyonu sonrasında hayata geri dönen hasta kadın Burak Ekdi, “Ölmüştüm, 10 dakika kalbim durmuş, önce Allah sonra da doktorlarımın sayesinde hayata geri döndüm. Bütün doktorlarıma minnettarım. Şu an çok iyiyim. İkinci baharımı yaşıyorum." şeklinde konuştu.