Hükümetin İstifası Halkın Öfkesini Dindirmedi

Bulgaristan'da iki haftadır düzenlenen yüksek enerji fiyatlarına karşı protestolar bugün on binlerce kişinin katılımıyla devam etti.

Elektrik dağıtım şirketlerine ve devletin enerji politikasına tepki olarak bugün halk ülke genelinde sokaklara döküldü.‘Tekelleri yakalım’ sloganı altında gerçekleştirilen gösteriler başkent Sofya’nın yanı sıra bir çok şehirde gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı ve meclis binası önünde gerçekleştirilen gösteriler sakin bir şekilde geçti. Başkentteki gösterilere 25 binden fazla kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Göstericilerin talepleri arasında enerji tekelleriyle devletin yaptığı anlaşmaların gizliliğin kaldırılarak herkese açık hale getirilmesi; aralık ayı elektrik faturalarına inceleme Sonlanıncaya kadar el konulması; enerji kurumlarında en az yüzde 50 vatandaş katılım garantisi; elektrik sektöründe KDV'nin kaldırılması; e-devlet uygulamasının faaliyete geçmesi; milletvekillilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması gibi maddeler yer alıyor. SOSYOLOG HRİSTOV: BULGARLAR AÇ DEĞİL, ÖFKELİ

Bulgaristan'daki protestoları iç ve dış faktörlerin etkilediğini belirten sosyolog İvo Hristov, ülkede Son yıllarda ekonomik ve sosyal gerginliğin tırmandığı aktardı. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Hristov, gelirlerin aynı seviyede kaldığını, buna karşılık enflasyonun yükseldiğini ve bu yüzden birçok kişinin elektrik faturasını bile ödemekte zorlandığını kaydetti.

Genel seçimlerden Sonra istikrarlı bir hükümet kurulmasını zor olduğunu belirten Hristov, “Seçimlerden Sonra ülke sosyal ve siyasi istikrarsızlık dönemine girmesi muhtemel. Bu da tüm sahalara yansıyacak, fakat bana göre problemin başka bir yüzü var. Bulgarlar aç değil, onlar öfkeli. Faturalar sadece buzulun görünen yüzü. Aslında insanlar, oligarşi yapılar oluşturularak kendilerini sömüren tüm bu 23 yıl geçiş dönemine öfkeli. Bu problem bahsettiğim dönemde iki kez başarısız bir şekilde aşılmaya çalışıldı. Ben şimdi de bu sorunun çözüleceği konusunda iyimser değilim." diye konuştu.