'Yeni Taslak, Alkol Kullanımını 2 Kadehten 4 Kadehe Çıkarmıyor'

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün trafik kazalarının önüne geçmek için emniyet kemeri takmama, aşırı hız ve kırmızı ışıkta geçme ve alkollü araç kullanmak gibi en fazla kazaya yol açan bazı kural ihlallerine verilen caydırıcılıktan uzak para cezalarını artırmak üzere yasal düzenlemeyi değerlendirdi.

üzenlemenin henüz taslak halinde olduğunun altını çizen Avukat Güner, “Alkollü araç kullanmayla alakalı mevcut 0.5 promil olan uygulamanın 1’e çıktığını görüyoruz. Ancak bu kafalarda karışıklığa sebep olmamalı. Önceden iki kadeh içki sınırı varken şimdi 4 kadehe çıkmıyor. Henüz net olmamakla birlikte 1 promile kadar olan alkollü kişilere de yine ehliyete el koyma ve para cezası uygulanacak.” dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler 'in görüşüne sunulan taslağa göre, hız sınırını yüzde 10 ile yüzde 30 arasında aşan sürücülere verilen cezanın 166, yüzde 30 ile 50 arasında aşan sürücülere verilen cezanın ise 343 liraya, yüzde 50 'den fazla aşan sürücülere de 700 lira ceza verilecek. Tasarı ile kırmızı ışık ihlali yapanlar 343 lira, emniyet kemeri takmayanlar da 166 lira ceza ödeyecekler. Alkollü araç kullanımına yönelik de yenilikler içeriyor.

1 promilin üzerinde yakalanan sürücülere hapis cezası öngören düzenlemeyi değerlendiren Türkiye Trafik kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner, taslağın özellikle alkollü araç kullanımına yönelik bölümünün kafaları karıştırdığını öne sürdü. Türkiye’de halen alkol sınırının 0.5 (halk arasında 50) promil olduğuna dikkat çeken Güner, şunları kaydetti: “Basına yansıyan yeni düzenlemede alkol sınırı 1.0 promil olarak yer aldı. Dolayısıyla halk arasında şöyle bir yanlış algıya yol açılıyor ve ‘içki sınırı iki kadehten dört kadehe çıktı’ şeklinde algılanıyor. Bu Son derece yanlış. Henüz net bir değişiklik olmamakla birlikte 0.5 promil alkollü yakalanan sürücüler de cezaya tabi tutulacak. 1 ve üzerindeki promilli çıkan sürücüler için hapis cezası öngörülüyor. Ancak 0.5 promilli sürücülere de para cezası ve ehliyete el konulma cezası sürecek. Bakanlığın da taslak üzerindeki değerlendirmesinde bu noktayı netleştirmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız yanlış bir algılamaya düşmesin. Dünyanın birçok ülkesinde alkol limiti 0.5 civarında. 1 ve üzeri promilli alkollü sürücülere 2 yıl hapis cezasından bahsediliyor. Sürücülerin kural ihlallerini engellemek için cezaların caydırıcı olması gerekiyor, ancak bu durumda da alkollü araç kullananların cezası 2 yılı geçmemeli. "