Türkiye ve Gürcistan Artık 'çok Protokol Takılmayacak'

Türkiye ve Gürcistan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle 'artık çok protokol takılmayacak'.

Başbakan Erdoğan, ülkemizi ziyaret eden Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanishvili ile gerçekleştirdiği görüşmeden sonra ikili ilişkileri bu sözlerle açıkladı.

Erdoğan, "Telefonlar 24 saat karşılıklı açık olacak, onda anlaştık." derken Gürcü Başbakan ise "Şimdi dostluk ilişkileri kurduk, gelecekte bunu geliştireceğiz." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Gürcü Başbakan İvanishvili, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirdikleri ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmeye ilişkin detaylar aktaran Başbakan Erdoğan, "Gürcistan'la ilişkilerimiz komşuluk ilişkilerinin çok ötesinde bir anlam ifade ediyor. Bu ziyaret İvanishvili'nin 1 Ekim 2012'deki seçimleri kazanmasının ardından ülkemize ilk ziyaret. Türkiye olarak komşumuz Gürcistan'ın barış ve istikrarına ekonomik gelişmesine NATO'yla olan ilişkilerine entegrasyona büyük önem ve destek verdik." diye konuştu.

Uluslararası tanımlı sınırları içerisinde toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteklerinin tam olduğu Gürcistan ile ilişkilerin bundan sonra artarak devam edeceğini söyleyen Erdoğan, "Türkiye uzun zamandır Gürcistan ile aslında bir numaralı ticaret ortağıdır. İkili ticaret hacmimiz 2012 sonu itibariyle 1,5 milyar doları aşmıştır." şeklinde konuştu.

Şu anda bu rakamı, ticaret hacmini yeterli bulmadıklarını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye kaynaklı yatırımlar Gürcistan ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Enerji ve turizm başta olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteren iş adamlarımız çok sayıda kişiye istihdam sağlıyor. Gürcistan komşusu ve dostu olmak üzere temennimiz ülkenin barış, huzur ve istikrarının muhafazası, bugüne kadar sergilediği gelişme ve büyüme hamlesinin devam etmesidir." 2011 Mayıs ayında Batum'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında iki ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak pasaporta gerek kalmadan kimlikleriyle seyahatlerini öngören bir protokol imzaladıklarını hatırlatan Erdoğan, "Söz konusu protokol Aralık 2011'de uygulamaya koyulmuş durumda. Tabi bu uygulama neticesinde Türkiye ve Gürcistan halkları arasındaki ilişkiler çok daha ileri seviyelere taşınmış vaziyette. Seyahatlerde iki kattan fazla bir artış mevcut. Bu ilişkilerimizi geldiği noktayı göstermesi bakımından Batum Havalimanı'nın durumu da önem arz ediyor. Bu havalimanın en önemli özelliği tüm dünyada iki ülke tarafından ortaklaşa kullanılan ikinci havalimanı olması. Bundan sonraki amacımız, Gümrük Bakanımız Hayati Yazıcı'nın 2012 Ekim ayında Batum'u ziyaretinde imzalanan gümrüklerde tek pencere adlı sisteme geçişi öngören protokolün bir an önce uygulamaya koyulmasını sağlamaktır." diye ekledi. Gürcistan ile ikili ilişkilerde ulaşılan düzeyin diğer bölge ülkelerine de örnek arz ettiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Bugünkü görüşmelerimiz esnasında Türkiye ve Gürcistan arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel insani ilişkileri, kültür varlıklarının korunmasına yönelik adımları, renovasyon ve restorasyon olsun görüşme fırsatımız oldu. Enerji projelerine yönelik konuları da etraflı bir şekilde ele aldık." ifadelerini kullandı.

KARŞILIKLI TUTUKLULAR KONUSU
Görüşmede ayrıca Gürcistan'da tutuklu ve hükümlü olan Türk vatandaşlarının durumunu ve Türkiye'ye nakli konusunu da ele aldıklarını belirten Erdoğan şöyle konuştu: "Bunun yanında 70 yıl önce atayurtlarından zorla koparılan ve yıllardır sürgünde sıkıntı çeken Ahıska Türklerinin Gürcistana dönüş sürecini ele aldık." Gürcistan Başbakanı'nın bunlara olumlu bakmasının kendisini mutlu ettiğini ifade eden Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ayrıca uluslararası platformda 2015 - 2016 bizlerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi adaylığı gibi, EXPO gibi, olimpiyat gibi konularda destek verirken, biz de bu uluslararası konularda kendilerine desteğimizi ifade ettik. Bölgesel meseleler ve işbirliği imkanları üzerinde yararlı görüşmelerde bulunduk." Ardından söz alan Gürcistan Başbakanı İvanishvili de sözlerine "Güzel ev sahipliğiniz için teşekkürler. Meclis başkanı ve cumhurbaşkanına teşekkürler. Görüşmeler sıcak geçti, memnuniyetimi ifade ediyorum." diyerek başladı.

En uzun görüşmesini Başbakan Erdoğan ile olduğunu belirten İvanishvili "Heyetlerarası görüşmelerde de birçok konu ele alındı. Çözemediğimiz konu olmadı." dedi.

İŞADAMLARININ HAPSE GİRMEYECEĞİNE SÖZ VERİYORUM
Gürcü Başbakan şöyle devam etti: "Türkiye, Gürcistan'ın birinci numaralı ticaret ortağıdır. Türkiye'de de birçok Gürcü vatandaş bulunmaktadır. Aramızdaki ilişkinin geliştirileceğini ümit ediyorum. Biz Türk iş adamlarını Gürcistan'a çekmeye hazırız, konuşulan konular arasında Türk iş adamlarına ceza kesildiği öğrenildi. Parayla serbest bırakıldığı söylendi. Bunlar olumsuz olaylar. Gelecekte bunların olmayacağını arzu ediyorum. İş adamlarının içeri girmeyeceğine söz veriyorum. Bu konuda elimden geleni yapacağımı vurgulamak istiyorum."Buna örnek olarak da Çalık grubununu veren Gürcü Başbakan, Çalık için "Bize örnek oldu. Eski hükümetle anlaşmayı feshettiler, yeni anlaşmayı istediler. Görüşmelerimiz devam ediyor. Memnunuz çünkü bu şirketler bizimle işbirliği yapmakla hiç birşey kaybetmeyecekler, aksine kazanacaklar." diye konuştu.

Kültür alanındaki görüşmelere de değinen İvanishvili, "Zaten konuşamadığımız bir konu kalmadı. Kültür konusunda özellikle cami konusunda söz söylemek istiyorum. Kültür miraslarının korunması herkes için bir görevdir. Muhakkak bunu korumamız lazım. Bunun için ülkemdeki Türk ve Osmanlı eserlerinin yeni bir kayıt yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca (Uzundere’ye bağlı Çamlıyamaç Köyü’ndeki tarihi Öşvank Kilisesi) rehabilitasyonundan (Türk hükümetinin) gocunmamalarından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum." dedi.

Görüşmeler hepsinin sıcak ortamda geçtiğini belirten İvanishvili, "Başbakan zaten Gürcistan'ı çok seviyor. Batum'a defalarca geldi, yine bekliyoruz. Başbakan formaliteleri sevmiyor, telefonla bile görüşerek ziyaretleri yapabiliriz." diye ekledi. Bunun üzerine de Başbakan Erdoğan, "Anlaşılan çok protokol takılmayacağız. Telefonlar 24 saat karşılıklı açık onda anlaştık." diye cevap verdi. Bunun üzerine de Gürcü Başbakan, "Şimdi dostluk ilişkileri kurduk, gelecekte bunu geliştireceğiz. "