Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu Açıklaması

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ''Kocaeli'de ulaşım ana planını, ortak akılla katılımcı bir şekilde ve modern bilimsel yöntemlerle milimetrik bir hassasiyetle hazırladık'' dedi.

Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ''Kocaeli 2023 Ulaşım Vizyonu Ulaşım Ana Planı'' tanıtım toplantısında konuşan Karaosmanoğlu, Kocaeli'nin her metrekaresini planladıklarını belirterek, plansız bir metrekare yer kalmadığını söyledi.

''Türkiye'de ilk defa bir il planlandı. Şehircilik Anayasası hazırlandı'' diyen Karaosmanoğlu, Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası'nı kapsayan ''Gebze Bölgesi'' ile ilgili 5'i yeni olmak üzere 22 kavşak, 155 kilometre yol planlaması yaptıklarını ayrıca Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşacak İstanbul Metrosu'nun önce Gebze'ye oradan da Dilovası'na kadar uzatılmasını planladıklarını bildirdi.

Karaosmanoğlu, çevre düzeni ve nazım imar planları olmadan, ulaşım ana planının da yapılamayacağını vurgulayarak, ulaşım ana planına başlamak için önce çevre düzeni ve nazım imar planlarını tamamladıklarını ifade etti.

Tüm yatırımları, vatandaşların ihtiyaçlarına göre ve bilimsel veriler ışığında planladıklarına değinen Karaosmanoğlu, şöyle konuştu:

''Ulaşım alışkanlıklarının tespiti amacıyla 10 bin hanede anket yaptık, toplam 29 bin vatandaşımızla yüz yüze görüşmeler yaptık. Kent genelindeki 65 kavşakta trafik sayımları yaptık. TEM otoyolu, D-100 ve D-130 karayolları başta olmak üzere şehrin tüm giriş çıkışlarında, 24 saatlik gözlemler ve sayımlar gerçekleştirdik. Kocaeli'de ulaşım ana planını, ortak akılla katılımcı bir şekilde ve modern bilimsel yöntemlerle milimetrik bir hassasiyetle hazırladık. Bu proje, Türkiye'ye örnek bir çalışmadır.''

-''Gelişen Kocaelimizin öncüsü Gebze Bölgesidir''-

Gebze Bölgesini kapsayan projeler hakkında da bilgi veren Karaosmanoğlu, Gebze'nin Kocaeli'deki lojistik hareketlerin en yoğun olduğu yer olduğunu vurguladı.

Ulaşım planlarını doğru yapabilmek için Lojistik Ana Plan çalışmasını da tamamlamak zorunda olduklarını dile getiren Karaosmanoğlu, bunun Türkiye için bir ilk olduğunu, lojistik tabanlı master plan yapan başka bir şehir henüz bulunmadığını öne sürdü.

Karaosmanoğlu, ''Nüfusu ve refah düzeyi artan kentimizde bireylerin yolculuk sayıları da her geçen gün artmaktadır'' diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Günlük 2 milyon 200 bin olan yolculuk sayımız 2023 yılında 4 milyon 800 bine çıkacaktır. Bu yolculukların yarısı Gebze bölgesinde gerçekleşecektir. İstihdamın, nüfusun arttığı, gelişen Kocaelimizin öncüsü Gebze Bölgesidir. Hal böyle olunca yolculuk rakamları ve talepleri de artmaktadır. Gebze Bölgesi konumu ve üretimin merkezi olması sebebi ile çok önemli miktarda yük trafiği üretmekte ve çekmektedir. Günlük 100 bin olan kamyon trafiği 2023 yılında 2 kat artarak 200 bine ulaşacaktır. Bunda en önemli etken, Türkiye'nin dünyaya açılmasında lokomotif rolü üstlenen bölgemizdeki planlanmış liman, OSB ve sanayi alanlarının aktif hale gelmesidir.''

Gebze Bölgesini etkileyecek en önemli projenin Yüksek Hızlı Tren hattı olduğuna işaret eden Karaosmanoğlu, bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak diğer bir plan kararının ise Sabiha Gökçen'e ulaşacak İstanbul Metrosu'nun önce Gebze'ye oradan da Dilovası'na kadar uzatılması olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: İsa Turhan / Tahir Turan Eroğlu

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA