Bu Fareler İnsanlığa Hizmet Edecek...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde, Türkiye’nin en büyük Deney Hayvanları Yetiştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

Bu Fareler İnsanlığa Hizmet Edecek...
AB standartlarındaki merkezde, ÇOMÜ ve çevre üniversiteler için deney hayvanı üretilecek. Hayvanların rahatı için her türlü konforun düşünüldüğü merkez, etik kurul ve hayvan refahı birimlerince de sürekli denetlenecek.

ÇOMÜ’de, çalışmalarına 2010 yılında başlayan Deney Hayvanları Yetiştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi kurularak faaliyete geçti. Türkiye’nin en büyüğü olan Deney Hayvanları Yetiştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, çalışma yapılacak hayvan tür sayısı bakımından da ilk sırada yer alıyor. Deney Hayvanları Yetiştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Metehan Uzun, merkezin Türkiye için bir ilk olduğunu belirterek, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın web sayfasına bakıldığında izin aldığımız hayvan türü sayısı, diğer merkezlerin izin aldığı hayvan türü sayısı ile kıyaslanamayacak kadar fazla” dedi.

Merkezin yoğun bir faaliyet içinde bulunduğunu belirten Uzun, “31 Ocak itibari ile ruhsat aldık ve şu anda sıçan kafeslerimiz tamamen dolu ve devam eden 11 tane araştırma var. 4 tane araştırmacı da müracaat formunu doldurdu. Mart ayında onlarda çalışmayı planlıyorlar. İşin doğrusu; merkezi faaliyete geçirirken diğer merkezlerde, diğer üniversitelerde; yılda kaç tane çalışma var? Ne kadar talep var? Bunların araştırmasını yaparak malzemelerimizin siparişini ona göre verdik. Ama görünen o ki bir yıllık hedefimizi bir ayda tutturmuş olacağız. Çünkü henüz resmi müracaatını yapmamış ama bize fikir soran, çalışma planladığını söyleyen birçok arkadaşımız var. 30 çalışmanın üzerine rahatlıkla çıkabileceğimizi düşünüyoruz. Hedefimizi revize etmek zorunda kaldık bu talep karşısında” dedi.

ÇOMÜ’nün birçok fakültesi ve biriminin de merkezden yararlanabileceğini söyleyen Uzun, “Burası deney hayvanları üzerinde çalışma yapabilecek tüm birimlere açık. Dolayısıyla bu portföy içerisine Mühendislik Fakültesi de girebilir. Zaten Biyoloji Bölümü Deney Hayvanları üzerinde çalışıyor. Tıp Fakültesi’nde de çok yoğun bir talep var. Sağlık alanında ki diğer yüksekokullarımızın da burayı kullanacağını düşünüyorum. Ziraat Fakültesi’nin de deneysel çalışmalara ihtiyacı var. Dolayısıyla sosyal branşların dışında kalan fen ve sağlık alanındaki hemen hemen tüm fakülteler merkezimizden yaralanabilirler. Merkezimiz 24 saat açık. Bir, iki gün içerisinde online başvurulara başlayacağız. Araştırmacıların, merkezin imkanlarını görmek veya merkezin imkanlarından yararlanmak için buraya gelmesine gerek kalmayacak, online olarak bize müracaat edecekler. Bizler formları doldurup randevularımızı onlara yine online olarak vereceğiz. Hangi gün, hangi sayıda hayvan temin edebileceklerini ve hangi laboratuvarı hangi saatler arasında kullanabileceklerini onlara bildireceğiz. Ona göre merkezimize gelip rahatlıkla çalışabilecekler”.

"ETİK KURUL’UN ONAYLAMADIĞI HİÇBİR ÇALIŞMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ"
Prof. Dr. Metehan Uzun, Etik Kurul’un onaylamadığı hiçbir çalışmaya izin vermeyeceklerinin de altını çizerek, “Merkezimiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ruhsatlı bir merkez olduğu için zaten hayvan refahını ön planda tutmak zorundayız. Tüm odalarımız 21 - 22 derecelik sabit ısıda ve 24 saat havalandırma söz konusu. Hayvanların yemleri ve suları sürekli olarak önlerinde bulunduruluyor. Bunlar belirli saatler aralığında sürekli olarak kontrol ediliyor. Dolayısıyla hayvan refahı açısından herhangi bir problemimiz söz konusu değil. Zaten yasalar da bunu bize zorunlu kılıyor. Yasalara azami dikkat ediyoruz. Etik kurulun haricinde bir de 3 öğretim üyesinden oluşan Hayvan refahı birimi var. Bu birim de laboratuarı sürekli denetleyecek. Sayın Rektörümüzün desteği ile çok büyük bir yatırım yaptık. Tüm arkadaşları, çalışanları buraya bekliyoruz” dedi.

Merkezde toplantı ve konferans salonu, simülasyon, fizyoloji, mikrobiyoloji, farmakoloji, hücre kültürü ve nöroanotomi laboratuarlarının da bulunduğunu kaydeden Uzun, “Aynı şekilde herkese açık bir hazırlık laboratuarımız var. Dışarıdan merkezimize gelen bir araştırmacı kendi projesinde kullanacağı kimyasalları getirdikten sonra, burada biz ona her türlü imkanı sunacağız. Online talepte bulunacaklar, web sayfamızdaki formumuzu dolduracaklar biz onlara hangi gün gelebileceklerini bildireceğiz. Her türlü hazırlığı rahatlıkla yapabilecekler, tabii randevu sistemine göre. Araştırmacı geldiği anda buraya dilediği yaşta, kiloda, sayıda hayvanı hazır bir şekilde bulmuş olacak” dedi.

DENEY HAYVANLARI EĞİTİMİ SERTİFİKASI VERİLECEK
Prof. Dr. Metehan Uzun, Deney hayvanları üzerinde çalışabilmek için deney hayvanları kullanım sertifikası almak gerektiğini kaydederek, “Birçok arkadaşımızın bu ruhsatı almak için Ankara, İzmir, İstanbul’daki yerlere gitmesi gerekiyor. Bunun da bir maliyeti var. Bu kursu Mart ayı içerisinde burada vereceğiz. Onun için de eğitim salonumuzu hazırladık. Üniversitemizde bu eğitimi verebilecek kadromuz da var. Böylelikle üniversitemizde sertifika ihtiyacı olan tüm arkadaşlarımıza deney hayvanları kullanım sertifikası kazandırmış olacağız. Bundan sonra da yeni gelecek deney hayvanları üzerine çalışmak isteyen araştırmacılar için de belli dönemlerinde kurs açarak sertifika sahibi yapacağız” dedi.

Kaynak: İHA