CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''İstanbul'da CHP olarak mevcut belediye sayımızı artıracağız ve İstanbul Büyükşehir Belediye seçimini kazanacağız'' dedi.

Hamzaçebi, CHP genel başkan yardımcıları Şafak Pavey, Gürsel Tekin, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul milletvekilleri İhsan Özkes, Kadir Gökmen Öğüt, Ayşe Eser Danışoğlu ve CHP'li ilçe belediye başkanları ve ilçe teşkilatı yöneticilerinin katılımıyla, Kartal'daki Emex Otel'de düzenlenen CHP İstanbul 1. Bölge 2. Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Akif Hamzaçebi, toplantının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda gelecek yıl yapılacak yerel seçimlere ilişkin CHP'nin yerel seçim stratejisinin İstanbul ayağını değerlendirdiklerini kaydetti.

-''İstanbul'u kazanacağız''-

Gelecek yıl Türkiye'yi, yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı olmak üzere 2 seçimin beklediğini dile getiren Hamzaçebi, ''İstanbul, CHP'nin yerel seçimde başarılı olmak için birinci sıraya koyduğu çok önemli bir hedeftir. İstanbul'da CHP olarak mevcut belediye sayımızı artıracağız ve İstanbul Büyükşehir Belediye seçimini kazanacağız'' dedi.

İstanbul'un kötü yönetildiğini öne süren Hamzaçebi, sözlerine şöyle devam etti:

''Türkiye'de yerel yönetim anlayışı, Adalet ve Kalkınma Partisi'yle birlikte artık yerel yönetimlerin yerelde yaşayan vatandaşların sorunlarını çözmekten uzaklaşmıştır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı olduğunda, İstanbul'un nüfusu 8,5 milyondu. Bugün İstanbul 14 milyonluk nüfusa ulaşmış dev bir şehirdir. Bir megapoldür. Böylesi bir megapolde herhangi bir stratejisi olmayan mevcut anlayışın, İstanbul'un nüfusunu 23 milyona ulaştırması kaçınılmazdır. Böylesi bir büyüme karşısında İstanbul'un yaşayacağı sorunları, bu anlayışın çözme şansı yoktur. Bugün İstanbullu hayatından mutlu değildir. İstanbullu trafik sorunundan mutlu değildir. İstanbullu, yerel yönetimlerin, Büyükşehir Belediyesi'nin vermiş olduğu hizmetlerden mutlu değildir.''

Esenyurt'ta yaşanan imar sorunları nedeniyle on binlerce insanın mağdur olduğunu ileri süren Hamzaçebi, İstanbul'daki imar anlayışının ''birilerine'' çok büyük kazanç sağlarken ''birilerini'' de mağdur ettiğini, çok sayıda kişinin paralarını müteahhitlere kaptırdığını iddia etti. İstanbullular'ın mülkiyet ve tapu sorunları yaşadığını, kentsel dönüşüm çalışmalarından da endişe duyduğunu savunan Hamzaçebi, partilerinin ise sorunları çözecek bir programla halkın karşısına çıkacağını söyledi.

Hamzaçebi, ''İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayınızı ne zaman açıklayacaksınız-'' şeklindeki soruyu ise, ''Zamanı geldiğinde'' diyerek yanıtladı.

-Anayasa değişikliği çalışmaları-

Akif Hamzaçebi, yeni anayasa çalışmalarına da değindi. ''TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu görünüşte çalışıyor ama fiilen Adalet ve Kalkınma Partisi masadan kalkmıştır'' diyen Hamzaçebi, AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisine bağlı olarak istediği yeni değişikliklerle komisyonun çalışmalarını ''tıkadığını'' savundu.

AK Parti'nin istediği başkanlık sistemini eleştiren Hamzaçebi, şunları kaydetti:

''AKP'nin önerdiği başkanlık sistemi, güç yarışında ABD'deki Obama'yı, Rusya'daki Putin'i bile geride bırakacak bir başkanlık sistemidir. Obama'nın bugün kongreyi fesh etme yetkisi yoktur ancak sayın Başbakan, 'Başkan olacağım' hesabıyla parlamentoyu fesh etme yetkisini istemektedir. Obama'nın ABD'yi, başkanlık kararnamesiyle yönetme yetkisi yoktur ancak AKP, başkan için başkanlık kararnameleriyle ülkeyi yönetme yetkisi istemektedir. Obama'nın büyükelçileri üst düzey bürokratları atama yetkisi yoktur. Kongrenin onayıyla ancak o kişileri atayabilir. Ancak AKP'nin önerisinde başkan bütün bürokratları bütün valilileri büyükelçeliri atama yetkisine sahiptir. Obama, yüksek yargıyı hiçbir zaman tayin etme yetkisine sahip değildir. Ancak AKP'nin önerisinde başkan ve parlamentoda siyasi çoğunluğa sahip siyasi parti, Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamını tayin edecektir. 22 üyeli Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 16 üyesini, AKP, siyasi gücün parlamentoda siyasi partinin ve başkanın tayin etmesini önermektedir. Bu demokrasiye veda demektir.''

Hamzaçebi, AK Parti'nin bu önerisinin milletten döneceğine inandığını kaydederek, ''BDP-AKP ittifakının başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişikliği konusunda halkın önüne koyacağı seçenek, ya başkanlık sistemi ya da terör olacaktır. Böyle bir ikilem içinde halkımızı bırakmaya çalışacaktır. Ama inanıyorum ki, buna hepimiz herkes bütün millet 'Hayır' diyecektir. Ne başkanlık sistemi ne de terör. Türkiye bu seçeneklere bu ittifaka mahkum değildir'' ifadelerini kullandı.

Bu arada otelin önüne gelen bir grup posta dağıtıcısı, sorunlarının çözümü için CHP'lilerden yardım istedi.

Muhabir: Etem Geylan

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Kaynak: AA