Gümüşhane Atatürk Kültür Merkezi'nin Kiraya Verilmesi

Gümüşhane Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir, Gümüşhane için çok önemli görevler üstlenen ve kentin kültür merkezi olan önemli bir salonun devletin elinden çıkarılarak 15 yıl süreyle üçüncü şahıslara kiraya verilmesinin, Gümüşhane için çok talihsiz bir karar olduğunu savundu.

Pir, yaptığı yazılı açıklamada, Gümüşhane İl Genel Meclisinin Aralık ayı toplantısında, Atatürk Kültür Merkezinin 15 yıl süreli ve çok amaçlı salon olarak kullanılmak üzere kiraya verilmesine karar verildiğini belirtti.

Alınan kararın talihsiz bir karar olduğunu öne süren Pir, şöyle devam etti:
"Anladığımız kadarıyla birileri bu salonun ticari getirisini hesaplamış ve belki de kiralamak istemiş, bunu yetkililerle görüşmüş, yetkililer de Atatürk Kültür Merkezinin işlevini göz ardı ederek konuyu İl Genel Meclisinin gündemine getirmiştir. Aksi takdirde böyle bir konunun İl Genel Meclisinde gündeme gelmesini gerektirecek hiçbir neden yoktur. Gümüşhane'deki resmi kurum binaları dahil devletin elindeki binaların içinde en önemli işlev gören binaların başında Atatürk Kültür Merkezi binası gelir. Son 50 yıl içinde Gümüşhane'nin hemen hemen bütün kültürel çalışmaları, sempozyumlar, paneller, toplantılar, konferanslar, tiyatrolar, parti toplantıları, devlet adamlarının toplantıları, önemli günler, okulların ve kurumların toplantıları hep bu salonda yapılmıştır. Böyle önemli bir merkezin 15 yıl süreyle çok amaçlı olarak ve ticari amaçla kiralanabileceği kararı çok yanlış olmuştur."
Binayı kiralayacak şahısların, salonun düzenini bozup çok amaçlı hale getirerek düğün, restoran, kahvehane gibi ticari özelliğe çevirebileceğini savunan Pir, şunları kaydetti:
"Aksi takdirde kiralamalarının bir getirisi olmayacaktır. Salonun bugünkü düzeni değişecek, ticari amaca göre yeniden şekillenecektir. Bugünkü koltuklar kaldırılacaktır. Yani bu kararla Atatürk Kültür Merkezinin özelliği fiilen sona erecektir. Gümüşhane için çok önemli görevler üstlenen ve kentin kültür merkezi olan önemli bir salonun devletin elinden çıkarılarak 15 yıl süreyle üçüncü şahıslara kiraya verilmesi, Gümüşhane için çok talihsiz bir karar olmuştur. Atatürk Kültür Merkezinin kiraya verilmesi kararını bu şehir için kabul edilemez buluyor ve bir an önce bu kararın öncelikle Sayın Vali tarafından geri gönderilmesi ve sonra da İl Genel Meclisince reddedilmesinin en sağlıklı yol olacağını düşünüyorum. Bu karar geri dönmez ve uygulanırsa İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve İl Genel Meclisi hem bu karara neden olan teklifi gündeme getirdikleri için hem de kamu hukuku ve kamu yararı açısından verimliliği ve gerekliliği tartışılmaz olan sosyal ve kültürel mekanı üçüncü şahıslara kiraya vererek asli amacından uzaklaştırmalarından ve var olan tesisin ana planında değişikliğe neden olacak çalışmalardan dolayı yasalar önünde sorumlu olacaklardır."
Kaynak: AA