Trabrikab Encümen ve Meclis Toplantısı Yapıldı

Trabzon'da TRABRİKAB Encümen ve Meclis Toplantısı yapıldı.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz başkanlığında, Valilik B toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya il, ilçe ve belde belediye başkanları katıldı.

Öz, burada yaptığı konuşmada, TRABRİKAB'ın bölgede önemli görevler yaptığını hatırlatarak, birliğe borcu olan belediyelerin borçlarını mutlaka ödemeleri gerektiğini söyledi.

Borcunu ödemeyen belediyelere çeşitli yaptırımlar uygulanacağını ifade eden Öz, şöyle devam etti:
"Borcu olan belediyelerle ilgili yaptığımız çalışmalar çerçevesinde geçtiğimiz ay bu belediyelerimizin çöplerini almadık. Böylece bir kısmı ödeme sürecine girdi. Ödeme sürecini aksatan belediyelerimize aynı şekilde yaptırım uygulamaya devam edeceğiz. Birliğimizin ayakta kalması ve sağlıklı şekilde işletilmesi için mutlaka borçlar ödenmelidir. Herkes borcunu ödemelidir ki hizmet düzenli şekilde yürüsün."
Öz, katı atıktan dolayı belediyelerin borçlarını ödemeye yanaşmadığına dikkati çekerek, "Bu yüzden firma ile borç alacak dengesini sağlayamıyoruz. 9 milyon lira civarında belediyelerden alacağımız var. Borcumuzu ödemeliyiz ki yeni bir ihaleye çıktığımız, yeni bir sisteme girdiğimiz zaman daha cazip tekliflerle müteahhit firma bulalım" dedi.

Çöpten enerji elde edilme sürecinde sona doğru gelindiğini de kaydeden Öz, "Çöpleri yakarak enerji üretme sistemiyle santral kurulması gündemde. Bu sistem yüzde 10-12 civarında atık bırakan bir mekanizmadır. Bu sistemle ilgili teknik incelemeler yapıldı" diye konuştu.

Öz, bu sistem üzerine toplama, işleme, yakma ve enerji üretme sistemi kuracaklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"Bunla ilgili teknik altyapıyı oluşturuyoruz. Yer konusundaki çalışmalara teknik ekiple devam ediyoruz. Birkaç alternatif üzerinde duruluyor. Çalışmalar tamamlanarak en yakın zamanda ihaleye çıkacağız. Bu yeni sistemi rekabete açık, farklı firma ve kurumların da katılabileceği bir yapı ile ihale etmeyi hedefliyoruz. Gazdan elektrik üretecek tesisi kurarsak hem birliğe gelir elde edebiliriz hem de gazdan kaynaklanan kötü kokuyu ortadan kaldırabiliriz."
Öz, birliğin 2014 yılı tahmini bütçesinin 24 milyon lira olarak öngörüldüğünü, bu bütçe ile 2014 yılı bütçe yatırım programının kabul edildiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA