Komedi Filmi Gibi Deprem Tatbikatı

Marmaris'te, Türk Kızılayı tarafından düzenlenen deprem tatbikatı ilginç ve eğlenceli görüntülere sahne oldu.

Türk Kızılayı Genel Müdürlüğünden gelen 7 eğitimci tarafından ilçedeki bir otelde gönüllülere 3 gün afet ve müdahale eğitimi verildi.

Daha sonra Armutalan beldesindeki afet deposunun önündeki boş alandaki eğitimde uygulamalı eğitim yapıldı.
Tatbikat şeklinde geçen eğitimde, 25 bin nüfuslu bir ilçede meydana gelen depremin ardından çok sayıda yıkık, hasarlı bina oluştuğu ve bir barajın gövdesinde çatlaklar meydana geldiği senaryosuna göre hareket edildi. 22 kişiden oluşan ekip, 3 gruba ayrılarak depremden zarar gören vatandaşların barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılama çalışmaları yaptı.
- "Kızılay bizi evlendir"
Yine senaryo gereği, depremde evleri yıkılan afetzedeler, Türk Kızılayı çadırlarını yağmalayarak görevlilerle karşı karşıya geldi.
"Kızılay bizi evlendir", "Açız, ne havyar ne Pekin ördeği yemedik, insaf" yazan dövizler taşıyan depremzede rolündeki Türk Kızılayı görevlileri, gönüllü Kızılaycılara zor anlar yaşattı.
Depremzedelere anlayışlı şekilde davranan gönüllüler, ikna etmeye çalıştı. Doğurmak üzere olan hamile bir depremzede için seferber olan ekipler, bir yatak ve ebe bularak bebeğin sağlıklı şekilde dünyaya gelmesine yardımcı oldu.
Deprem eğitiminden çok bir film sahnesini andıran görüntüler, eğitime katılanların eğlenceli dakikalar geçirmesini sağladı.
- "Depo var, ekip yoktu"
Türk Kızılayı Marmaris Şubesi gönüllerinden Kayhan Budak, gazetecilere yaptığı açıklamada, eğitim semineri ve tatbikatın çok başarılı geçtiğini söyledi.

Benzer bir etkinliğin ilkinin Ankara'da yapıldığını belirten Budak, "Bu eğitim çalışmasının ikincinin Marmaris'te gerçekleştiriliyor olmasından çok memnun olduk. Bir afet durumunda travma yaşayan halkın yanında olmak için eğitimler aldık" dedi.

Marmaris'in afetler konusunda çok şanslı bir yer olduğunu dile getiren Budak, "Çünkü büyük bir Kızılay depomuz var ancak eğitimli Türk Kızılayı ekibi yoktu. Bu eğitimler sayesinde bu açığı kapatmış oluyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA