Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 5. Bölge İstişare Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Afyonkarahisar İl Müdürü Akın Yıldırım, amaçlarının, Türk sanayinin rekabet gücünü arttırarak, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ürünlerin üretildiği ve istihdam sorununu çözmüş, bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmak olduğunu kaydetti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 5. Bölge İstişare Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı il müdürleri ile bağlı ve ilgili kuruluşları 2013 yılı 4. çeyrek 5. bölge istişare ve değerlendirme toplantısı Afyonkarahisar Vali Vekili Sabahattin Yücel başkanlığında yapıldı. Termal bir otelde yapılan toplantıya AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, çevre kentlerden gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürleri, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) yönetim kurulu başkan yardımcısı Mustafa Gül, iş adamları ve ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Afyonkarahisar İl Müdürü Akın Yıldırım 2013 yılı 4. çeyrek bölgesel işbirliği ve değerlendirme toplantısının ana temasının ‘Kümelenme destek programının tanıtılması’ olduğunu söyledi.

“SANAYİ ÇARKLARINDA AKSAKLIK OLMAMALI”
Konuşmasında, Bakanlığın amaçları hakkında da bilgiler veren Yıldırım, “Bakanlığımızın amacı, Türk sanayinin rekabet gücünü arttırarak, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojiye dayalı ürünlerin üretildiği, istihdam sorununu çözmüş, nitelikli iş gücüne sahip, topluma ve çevreye duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmaktır. Bakanlığımızın üzerinde hassasiyetle çalıştığı konulardan biri olan kümelenme, ülkemizin rekabet gücünü arttıracak önemli araçlardan biridir. Sanayi, birbirinin değer zinciri ile bağlı birçok unsuru barındıran büyük bir sistemdir. Bu sistemin akışında oluşacak en küçük bir aksaklık, çarkların ahenk içinde dönmesini engelleyecektir. Kümelenme ise sanayi üretim sistemimizin ahenk içinde daha hızlı dönmesini sağlayan çok önemli bir yaklaşımdır” dedi.

“KÜMELENME ÜLKEMİZ İŞLETMELERİ İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT SUNMAKTADIR”
Toplantıda söz alan Vali Vekili Sabahattin Yücel ise şunları söyledi:
“Günümüzün küresel piyasalarında söz sahibi olabilmek için kaynakları daha verimli ve etkin kullanmak gerekliliktir. Kümelenme de bu gerekliliği yerine getirebilmenin yollarından birini oluşturmaktır. Bölgesel bir ekonomik kalkınma modeli olan kümelenme işletmelerin bir araya gelerek oluşturdukları sinerji sayesinde faktör koşullarını ve piyasalarını geliştirmeyi, üye kuruluşların ve küme bütününün etkinliğini ve verimliliğini artırmayı, inovasyonu geliştirmeyi, endüstriyel girdilere daha ucuz ulaşmayı, maliyetleri düşürmeyi sağlamakta ve böylece rekabet gücünü artırmaktadır. Bu modelin inşası ve gelişimi ülkemiz işletmelerinin ve sektörlerinin güçlendirilmesi açısından büyük bir fırsat sunmaktadır.”
Konuşmaların ardından sunumlara geçilen toplantıda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı il müdürlerinin sorun ve çözüm önerileri dinlendi.
Kaynak: İHA