Havalar Soğuyacak, 'Denizlerin Kuru Fasulyesi' Artacak

Türkiye denizlerinde en fazla yakalanan balık türü olan hamsinin, havaların soğumaya başlamasıyla daha fazla ağlara takılmaya başlayacağı, fiyatında da düşüş olacağı bildirildi.


Balıkçıların 1 Eylül'de "Vira Bismillah" diyerek başladıkları 2013-2014 avlanma sezonunda, halk arasında "denizlerin kuru fasulyesi" olarak adlandırılan hamsinin havaların soğumasıyla yakalayanın da yiyenin de yüzünü güldürmesi bekleniyor. Geçen sezon bir önceki yıla göre yakalanma miktarı yaklaşık 65 bin ton azalan hamsinin, bu yıl daha fazla avlanacağı umuluyor.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yakalanan hamsi miktarında 2011'e göre düşüş yaşandığını, söz konusu düşüşün bu balık türünün geçen sezon küçük, yani ince olmasından kaynaklandığını söyledi.

Ekonomik bir değeri olmadığı için ince hamsilerin yakalanmadığını belirten Mutlu, "Bunun faydasını bu sezon çok fazla görüyoruz. Büyüyen hamsiler, balıkçılarımızın daha verimli av yapmalarına olanak sağladı" dedi.

Bu yıl hamsinin büyük olmasından dolayı avının 25 Ekim yerine bir ay erken başladığına dikkati çeken Mutlu, yakalanan hamsi miktarının balıkçıların yüzünü güldürdüğünü kaydetti.

- "Havalar soğuyacak, hamsi karaya yaklaşacak"

Havaların soğumaya başlamasıyla hamsinin daha ekonomik hale geleceğine işaret eden Mutlu, şöyle konuştu:

"Havalar sıcak olduğunda balıkçılarımız açıktaki balıkları yakalamak için daha fazla yol kat etmek zorunda kalıyor. Hamsi avlamak için 15-20 mil açılmak gerekiyor. Bu da balıkçı teknelerinin daha fazla yakıt harcamasına yol açıyor. Bu durum balıkçılar için büyük bir külfet. Havalar soğumaya başlayınca hamsi karaya yaklaşacak, toplu halde olacak ve daha kısa zamanda avlanacak. Böylece vatandaş hamsiyi daha ucuza tüketebilecek."

Mutlu, bir kasa hamsinin fiyatının 17,5 lira ile 25 lira arasında değiştiğini ifade ederek, bu av sezonunda yakalanacak hamsi miktarının 2011'deki 228 bin ton rakamını geçeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

- En çok hamsi yiyoruz

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre ise Türkiye denizlerinde geçtiğimiz avlanma döneminde 315 bin 636,5 ton balık yakalandı.

Doğu Karadeniz 157 bin 43,5 tonla en çok balık avlanan bölge olurken, bu bölgeyi 53 bin 555,5 tonla Batı Karadeniz izledi. Marmara Denizi'nde 45 bin 370,5, Ege Denizi'nde 34 bin 784 ve Akdeniz'de ise 24 bin 883 ton balık ağlara takıldı.

Kaydı tutulan 65 balık türü arasında geçen yıl en fazla yakalanan tür 163 bin 982 tonla hamsi oldu. Balıkçıların ağlarına Doğu Karadeniz'de 104 bin 738 ton, Batı Karadeniz'de 21 bin 593 ton, Marmara'da 26 bin 232 ton, Ege'de 11 bin 141 ton ve Akdeniz'de ise 278 ton hamsi geldi.

Hamsiyi 35 bin 764 tonla palamut-torik, 28 bin 248 tonla sardalya, 24 bin 625 tonla istavrit izledi.

Kaynak: AA