Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kayseri'de

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Irak'ın tamamının normalleşmesiyle alakalı ve elde edilen her petrol, doğal gaz gelirinin Irak'a ait olduğu bir ortam yakalanıyor. Türkiye burada olumlu katkılarını koymaya devam edecek ve merkezi Irak hükümetinin hassasiyetlerine, bu anlaştıkları çerçevede katkı koymaya devam edecek" dedi.

Yıldız, Kayseri ve Civarı Elektrik Dağıtım Şirketi'nde Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu (ELDER) Yönetim Kurulu Toplantısı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Irak Başbakanı Maliki ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'nin en son Bağdat'ta yapmış oldukları toplantının, uzun bir süreçten geçen ve sonuçlarını tahmin ettikleri, olması gereken bir noktaya geldiğini söyledi.

Görüşmelerin üçlü mekanizmayla başladığını anımsatan Yıldız, şunları kaydetti:
"Daha sonra Iraklı kardeşlerimiz 'biz geri kalanını kendi aramızda hallederiz, çözeriz' diye söylediler. Irak'ın tamamının normalleşmesiyle alakalı ve elde edilen her petrol, doğal gaz gelirinin Irak'a ait olduğu bir ortam yakalanıyor. Türkiye burada olumlu katkılarını koymaya devam edecek ve merkezi Irak hükümetinin hassasiyetlerine, bu anlaştıkları çerçevede katkı koymaya devam edecek. Bildiğiniz gibi 300 bin varille başlayan 400 bin varille devam edecek olan ve daha sonra yine kapasitesi artacak olan bir transferden bahsediyoruz. Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'ndan geçecek olan bir petrolden bahsediyoruz. Genel bütçenin dışında tutulan ve aynı zamanda buradaki oluşacak petrol gelirlerini içine alan yapıyı Iraklı kardeşlerimiz kendi içinde kuruyorlar."
Türkiye'nin test çalışmalarını bitirdiğini ve bununla alakalı merkezi Irak hükümetinin tayin edeceği bir elemanla beraber buradaki miktarların belirleneceğini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:
"Güven ortamı her zaman sağlanacak. Kardeşliğimiz ön planda olacak ve şeffaflıktan alacağımız güçle birlikte Irak'ın petrolleri dünya pazarına açılmış olacak. Bunun 15 gün veya bir ay sonra olması çok önemli değil. Önemli olan bu kararın verilmiş olması ve 2014 yılında petrolün alışık olunmadığı bir şekilde barışın gerekçesi olarak kullanılmasının sağlanmış olmasıdır. Burada banka hesaplarıyla alakalı uzun süreden beri yapılan tartışmalar var. Halk Bankası'nın içinden geçtiği durum bizim bu sürecimizi etkilemeyecek. Halk Bankası'nın kurumsal olarak etkilendiği bir süreç değil. Her ne kadar finansman yapısı açısından etkilenmiş olsa da kurumsal yapı itibariyle etkilenmeden yine normal bankacılık faaliyetleriyle beraber kamu bankasında toplanacak olan mevduatı Iraklı kardeşlerimizin tasarrufunda hep beraber bulunacağız. O açıdan yol haritamızda herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır."

- Hazar petrolleriyle ilgili yeni açılımlar hedefleniyor

Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerji politikalarındaki Irak açılımından sonra bununla yetinmeyip Hazar petrolleriyle ilgili de yeni açılımların hedeflendiğini vurgulayarak, "Bunun en önemli ayaklarından bir tanesi hisselerimizi yüzde 30'a çıkartıyoruz. Şu anda yüzde 27. Burada iki konu var. Birisi tüketici olma hasebiyle burada taşıma ücreti ödeyeceğiz. İkincisi buranın ortağı olmamız hasebiyle o taşıma ücretinden kar elde etmiş olacağız" dedi.

Hazar petrollerinin Türkiye'de 19 ilden geçeceğini, yaklaşık 2 milyon tonluk çelik borunun kullanılacağını belirten Yıldız, 5 bin kişiye istihdam sağlanacağını ve 4 yıl boyunca iş ortamı oluşturulacağını açıkladı.


- "Doğru yaptığımız kadar güçleniyoruz"

Her ne kadar Türkiye'nin istikrarını bozmaya çalışanlar olsa da yola devam edildiğine vurgu yapan Yıldız, şunları kaydetti:
"Bu konuda bütün tarafların müsterih olmasını özellikle altını çizerek söylüyorum. Türkiye birçok badirelerden geçti. Ben bu bulunduğumuz binadan 4 Kasım 2002 günü istifayla ayrılmıştım, 3 Kasım'daki seçimlerden dolayı. Hiç unutmuyorum her 6 ayda bir bize biçilen ömürle alakalı yorum yapmak zorunda kaldık. O zaman Irak tezkeresinden başlayan, enflasyonla devam eden, paradan 6 sıfırın atılmasıyla alakalı tekrar krize gireceğimizi tahmin edenlerden tutun ki askeri darbe istemlerine varıncaya kadar, parti kapatmalarına varıncaya kadar yaşanan bir süreçten geçtik. Bunlar genelde dışımızdan gelmişti. Şimdi tabi baktılar böyle olmuyor. Biraz da 'içeriden bu işi tahrik edelim' diye istendi. Ama şuna inanın, biz doğru yaptığımız kadar güçlenen güçlendiğimiz kadar da doğru yapma kabiliyeti ve kapasitesine ulaşan bir iktidarız. Birçok konuda doğru yapan bir yapının bu konuda yanlış yapmayacağına olan inancım tamdır. Tabi ki sıkıntısı yok demiyorum, sıkıntısı vardır. Ama şunu söylemem lazım herhangi bir usulsüzlüğün makul görülme ihtimali imkanı yoktur, böyle bir durum yoktur. Bu işin bütün patenti AK Parti hükümetlerindedir."
Yolsuzlukla, yoksullukla alakalı her konuda şimdiye kadar hükümet olarak mücadele verdiklerini, bundan sonra da vermeye devam edeceklerini belirten Yıldız, herhangi bir hatanın yapılmış olmasının siyasi mühendisliği hiçbir zaman makul hale getirmeyeceğini, bunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.
Taner Yıldız, siyasi mühendislikerin de yolsuzlukları ve usulsüzlükleri makul hale getirmeyeceğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Bizi bu konuda savunma ihtiyacına yöneltmek, savunma ihtiyacı hissettirmenin boşuna bir gayret olduğunu söylemek isterim. Bizim yetişme tarzımız, kültürümüz, geleneklerimiz bizim nasıl davranacağımızın en açık göstergelerinden birisidir. Bu manada bu işi yargı ve hukuk olmaktan çıkartıp da siyasi bir ameliyat girişimine çevrilmesini hiç ama hiç doğru bulmayız. Kimse siyasi sonuç almak için de kurumların istismarına girmesin. Siyaset tek noktada değerlendirilir. O da sandıkta değerlendirilir. Bütün bu yaptığımız işlemlerin, eylemlerin, icraatların her birisinin değerlendirilmesiyle mümkün olur. O yüzden biz milletimizin bize verdiği her görevi doğru yapmak durumundayız. Milletimizin bize tevdi ettiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde biz bunu yaparız ancak. O yüzden iktidarımızın inşallah bütün siyasi istikrarı sürdürebilecek tarzda devam ettiğini hep beraber görmüş olacağız."
(Sürecek)
Kaynak: AA