Lüleburgaz İtfaiye Müdürü Özarı Açıklaması

Kırklarel'ye bağlı Lüleburgaz Belediyesi İtfaiye Müdür Vekili Mustafa Özarı, vatandaşları bacalar ve soba boruları konusunda uyardı.

Lüleburgaz İtfaiye Müdürü Özarı  Açıklaması
Özarı, soba borularının ayda bir, bacaların da 2 ayda bir temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Soba boruları ve bacaların temizlenmesinden doğalgaz kullanan kombileri ve şofbenlerin bacalarının yıllık bakımından çıkan yangını söndürmeye kadar bir çok konuda bilgi veren Özarı; “Yangınlarda ilk yapacağınız iş 110’u aramak olmalı” dedi.

Temizlenmeyen bacaların karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabileceğini ifade eden Özarı, ’’ Bacaların iyi çekmemesi durumda rüzgarında etkisiyle karbonmonoksit gazı odaya yayılır ve zehirlenmelere neden olur. Ayrıca bacalarda biriken kurumlar baca ve çatı yangınlarına neden olur. Böyle durumlarda vatandaşlar hiç beklemeden 110’u arasınlar. Soba kullanım sırasında soba kapakları açık bırakılmamalıdır. Altında ve yanında odun, çıra, kömür, kibrit, benzin, gaz ve benzeri yanıcı patlayıcı maddeler bulundurulmamalıdır. Soba boruları birleştiği yerden çemberle kapatılıp duvara veya tavana tel ile bağlanarak devrilmesi önlenebilir. Doğalgaz kullanan kombi ve şofbenlerin bacalarının yıllık bakımı ve temizliği uzman ve eğitimli kişiler tarafından yaptırılmalıdır. Bacalar ve temiz hava girişleri kontrol edilmelidir. Sıvı yakıtlı kazan dairesinde en az 1 adet 6 kilogramlık çok maksatlı kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazı ve büyük kazan dairelerinde en az 1 adet yangın dolabı bulundurulmalıdır’’ dedi.

"EN ETKİLİSİ GAZI KAYNAĞINDAN KESMEK"
Doğalgaz yangınlarında en etkili yöntemin zaman kaybetmeden gazın kaynağından kesilmesi olacağına değinen Özarı’’ Doğalgaz ve LPG tesisatlı kazan dairelerinde LPG kullanan ısı merkezinde, gaz algılayıcının ortamdaki gaz kaçağını algılayıp uyarması ile devreye giren ve bina girişinde otomatik emniyet vanası ve ani kapama vanası gibi gaz akışını kesen emniyet vanası bulunması gerekir. Doğal gaz yangınında en etkili söndürücü gaz kaynağından kesmektir’’ şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA