Sertifikalı Çobanlar Geliyor

İŞKUR tarafından ilk defa açılan Sürü Yönetimi Eğitimi Kursu, Polatlı'da başladı.


Türkiye'de ilk kez Polatlı'da gerçekleştirilecek kursun başlaması dolayısıyla Halk Eğitimi Merkezi'nde tören düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu,Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Ankara Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği arasında imzalanan protokolle başlatılan kursun açılış törenine, İlçe Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Belediye Başkanı Yakup Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel, İŞKUR Ankara İl Müdürü Talip Altuğ, kamu kurumu temsilcileri ve kursiyerler katıldı.

İŞKUR Ankara İl Müdürü Talip Altuğ, İğciler köyünde, anızda yayılan koyun-keçi sürüsünün yanında yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilk kez Polatlı'da Sürü Yönetimi Eğitimi başlattıklarını söyledi.

Ülkenin kalifiye çoban ihtiyacını gidermek maksadıyla düzenledikleri eğitimi daha sonra tüm ülkede gerçekleştireceklerini belirten Altuğ, 22 kursiyerin katıldığı kursta 120 saat ders verileceğini kaydetti.

Kurs sonunda katılımcıların sürü yönetimi elemanı sertifikası alacağını vurgulayan Altuğ, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla profesyonel sürü yöneticisi, halk arasında çobanlık denen mesleği profesyonel, sertifikalı hale getirmiş oluyoruz. Zaten Ankara'nın taşra ilçeleri, tarım ve hayvancılık ağırlıklı ilçelerimiz. Oralarda sürü yöneticisi, yani çoban bulma zorluğu çekiyorlar. Bu şekilde, daha teknik daha profesyonel sürü yönetimi elemanı yetiştirmiş olacağız. Bu, Türkiye'de ilk oluyor. İlk Ankara'da başlatıyoruz. İlk Polatlı'da başlatıyoruz. Diğer illerde de bu peyderpey devam edecek. Hedefimiz, Ankara'da bütün sürü yöneticilerinin hepsini, sertifikalı hale getirmek."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara İl Müdürü Muhsin Temel de başkentin çok önemli bir hayvan varlığı potansiyeline sahip olduğunu dile getirerek, Polatlı'nın da küçükbaş hayvan varlığı ve mera açısından çok önemli bir potansiyel olduğunu söyledi.

Temel, "Hem küçükbaş hayvan hem mera varlığını bir araya getirdiğinizde artık bu işin, sürü yönetiminin anneden, babadan, deden kalma usullerle değil, çok bilinçli bir şekilde yapılması gerçeği ortaya çıkıyor. Biz Ankara'da son 5 yıl içinde 88 bin dekar alanda mera ıslah çalışması yaptık. Ankara'da küçükbaş hayvan sayımızda çok ciddi oranda bir artış var. Bu artışa paralel olarak da arkadaşlarımızın, bu işi bilinçli olarak yapmaları, çok rasyonel olarak işletmeleri gündeme taşımaları çok çok önemliydi" ifadesini kullandı.

Başkentte 2002'de 630 bin olan hayvan sayısının bugün 950 bine kadar yükseldiğini hatırlatan Temel, "Bu sektörü ayakta tutabilmek, bu işletmeleri gerçekten işletme gibi çalışmasını sağlamakla mümkün. Bunlar da sizler sayesinde olacak. Bu bir ilk olacak. Polatlı'da bir sefer açıldı. Bir daha açılmayacak değil. Biz 2014 yılı için 7 ilçemizde daha bu programı düşündük. Planladık, tarihine kadar belirledik. Şu tarihte burada, bu tarihte burada. Bundan sonra devam edecek" şeklinde konuştu.

Tören sonrası İğciler köyüne gidilerek, koyun sürüsünün bulunduğu alanda ilk uygulamalı dersle eğitim başladı.

Kurs, 20 Aralık tarihinde sona erecek.

Kaynak: AA