Öldürülen Vaşak Üniversite Öğrencilerine Ders Gereci Oldu

Burdur'un Altınyayla İlçesinde tüfekle öldürülen bir vaşak, üniversite öğrencilerine ders araç gereci oldu.

Öldürülen Vaşak Üniversite Öğrencilerine Ders Gereci Oldu
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı tarafından vaşakın eti kemikten ayrılarak iskeleti oluşturuldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü’nden resmi olarak alınan vaşak, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde anatomi derslerinde kemirgenler sınıfında öğrencilerin bilgi kaynakları arasına girdi.

Vaşakın iskeletinin oluşturulma sürecini anlatan MAKÜ Veterinerlik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Özcan Özgel, şöyle konuştu: “Hayvan bize geldiğinde kullanılmaz durumdaydı. İç organları gösterilemeyecek durumdaydı. Bunun üzerine iskelet yapabileceğimizi düşündük. Elimizde sağlam olarak sadece kemikleri vardı. İskelet yaparken kaynatma sistemi kullanıyoruz. Kontrollü olarak kaynatıldı. Kemiklerin bir kısmı kaynatıldı, bir kısmı özel sıvılar içinde bekletilerek, kemiklerin etten ayrılması sağlandı. Yaklaşık bir haftalık bir süre içinde bu işlem gerçekleştirildi.

Kemiklerin biraz beyaz olması özellik gösteriyor. Kemikleri eskizsiz bir şekilde oluşturmaya çalıştık daha sonra malzemeleri kullanarak hayvanı ayağa kaldırmaya çalıştık. Bunun içinde ayakta durmasını sağlamak açısından kemiklerin içindeki boşluklardan tel geçirildi. Ön bacak ve arka bacak kemikleri silikon yardımıyla birleştirildi. Hayvanın küçük olmasından dolayı silikonla yaptık normalde büyük hayvanlarda kemik birleşmesini telle ya da çivilerle matkapla delerek sağlıyoruz. Hayvan küçük olduğu için sıkıntı yaşamadık yapıştırma yöntemini kullandık. Eksiksiz tam bir iskeleti oluşturarak, kemikleri ortaya koyduk.”
Vaşak iskeletinin Veteriner Fakültesi öğrencilerinin anatomi derslerinde görsel olarak inceleyeceğini dile getiren MAKÜ Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümtaz Nazlı, vaşak iskeletinin resmi olarak alınarak, MAKÜ’ye kazandırıldığını açıkladı.

Veterinerlik Fakültesi öğrencilerinin kemirgenler sınıfında yer alan vaşak iskeletinin derslerde uygulamalı olarak inceleyeceğini dile getiren MAKÜ Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mümtaz Nazlı, şöyle konuştu: “9 Kasım 2013 tarihinde Gölhisar Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Orman Koruma Muhafızları tarafından bulunan vaşak, 12 Kasım 2013 tarihinde Veteriner Fakültesi Kliniğimize getirilirdi. Kliniğe geldiği zaman ölüm sebebi ortaya kondu daha sonra Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’na teslim edildi. Bunu öğrencilere uygulama alanı olarak nerede kullanabiliriz diye düşündük ve sadece kemiklerini kullanabiliriz kanaati oluştu. Bu sebeple anatomi hocalarımız ve araştırma görevlilerimiz vaşağın kemiklerini ortaya çıkardı. Anatomide gösterilen kemirgenlerden olan vaşağı öğrencilerimizin uygulama sahasına konulmuş oldu.” MAKÜ Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. vaşakın tüfekle öldürüldüğünü tespit ettiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA