Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar

Uluslararası Af Örgütü, büyük bir insani dramın yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nin savaş suçları ve insanlık suçlarına sahne olduğunu açıkladı.

Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan örgüt, sivillerin korunması için Orta Afrika Cumhuriyeti'ne bir an önce BM barış gücü gönderilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Örgütün Orta Afrika uzmanı Christian Mukosa, bölgede son iki hafta boyunca yaptıkları araştırmaların, "tüm tarafların savaş ve insanlık suçu işlediğini şüphe götürmez bir biçimde ortaya çıkardığını" söyledi.

Hıristiyan çetelerin 5 Aralık'ta başkent Bangui'de düzenlediği saldırının ardından başlayan şiddet olaylarını araştırmak için ülkeye üç kişilik bir heyetin gönderildiğini belirten Mukosa, "İşlenen suçlar arasında yargısız infazlar, sakat bırakmalar, dini mekanları hedef alan kasıtlı saldırılar ve çok sayıda kişinin evlerinden edilmesi de bulunuyor" dedi.

Heyet, "Hıristiyan çetelerin başkentin bazı mahallelerinde kapı kapı dolaşarak yaklaşık 60 Müslümanı öldürdüğünü, misillemede bulunan hükümet güçlerinin ise Hıristiyanlara karşı düzenlediği saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binden fazla kişiyi katlettiğini" kaydetti.

Örgüt, sivillerin korunması için bölgeye gönderilen Fransız ve Afrikalı askeri birliklere rağmen her gün çok sayıda silahsız kişinin vurularak, taşlanarak ya da bıçaklanarak öldürüldüğüne işaret etti.
İşlenen suçların toplumlararası kin ve güvensizliği beslediğine dikkat çekilen açıklamada, 189 bini başkent Bangui'de olmak üzere 614 bin kişinin çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.
Kaynak: AA