Mersin'den Hakkari'ye Kardeşlik Köprüsü

İçel'in Anamur ilçesindeki Vakıfbank Atatürk Ortaokulu ile Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Dilektaşı Köyü İlkokulu, "El Ele Olalım, El Olmayalım" Projesiyle kardeş okul oldu.

Yüksekova'da konuşlu 3. Piyade Tümen Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Mehmet Yımaz'ın Anamur Vakıfbank Atatürk Ortaokulunda öğretmenlik yapan eşi Berna Yılmaz öncülüğünde hazırlanan "El Ele Olalım, El Olmayalım" Projesi, hayatlarında hiç kar görmeyen Anamurlu öğrenciler ile hiç deniz görmemiş Yüksekovalı öğrencileri bir araya getirdi.
Proje kapsamında, Anamur'da öğretmen, öğrenci ve veliler tarafından toplanan çok sayıda kitap, kırtasiye malzemesi, okul araç gereçleri ve bilgisayarlar tek tek paketlenerek Yüksekova'ya gönderildi.
Yardım kolilerini alan 3. Piyade Tümen Komutanlığında görevli Mehmetçikler, Dilektaşı Köyü İlkokulunda düzenlenen törenle Anamur'daki öğrencilerin gönderdiği paketleri Yüksekovalı öğrencilere teslim etti.
Kardeş okuldaki arkadaşları için türküler seslendiren ve halk oyunları gösterisi sunan öğrenciler, kendilerini unutmayan Anamurlu kardeşlerine teşekkür etti.
Dilektaşı Köyü İlkokulu Müdürü Yılmaz Kanat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi hazırlayan Vakıfbank Atatürk Ortaokulu idarecileri ve öğretmenleri ile 3. Piyade Tümen Komutanlığına teşekkür ederek, projenin dezavantajlı köy okulları ile avantajlı okullar arasında sosyal, kültürel ve ekonomik işbirliğini sağlamak amacıyla hazırlandığını söyledi.

Kanat, projeyle doğu ile batıdaki öğrenciler arasında dostluk, kardeşlik ve barış duygularının pekişeceğini belirterek, "Proje kapsamında çalışmalarımız devam edecek. İlk olarak mektup arkadaşlığı olacak. Öğrencilerimiz karşılıklı mektuplaşacak. İleri ki dönemlerde en güzel mektubu seçeceğiz. O öğrencilerimize hediye vereceğiz. Tüm bu etkinliklerin sonunda bir rapor hazırlayacağız. Raporu, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Milli Eğitim Bakanımıza gönderceğiz" dedi.

-"Öğrenciler ilk kez deniz görecek"
23 Nisan'da öğrencilerle Anamur'a gideceklerini ve kardeş okul öğrencileriyle buluşacaklarını belirten Kanat, böylece hiç deniz görmeyen öğrencilerinin proje ile Akdeniz'i göreceğini kaydetti.

Kanat, mayıs ayında da Anamur'daki öğrencilerin Yüksekova'ya geleceğini vurgulayarak, "Onlar da ilk defa hem köyümüzü hem de Hakkari'yi görecek. Mayıs ayında Cilo Dağlarında kar olur. İmkanlarımız olursa Anamur'dan gelen öğrencileri Cilo Dağlarına götüreceğiz" diye konuştu.

Köydeki öğrencilerden Şilan Çamlı ise Anamur'daki kardeşlerini köydeki evlerinde misafir etmek istediğine değinerek, "Arkadaşlarıma sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Onları çok merak ediyorum. Onlarla mektup arkadaşlığı yapmayı çok istiyorum. Anamur'a gideceğimiz için çok heyecanlıyım. Onları da en yakın zamanda köyümüze bekliyoruz. Onları çok seviyorum" dedi.

-"Dezavantajlı köy okullarına yardımcı oluyoruz"
Vakıfbank Atatürk Ortaokulu Müdürü Mustafa Cengiz de dezavantajlı köy okulları ile sosyal, kültürel ve ekonomik işbirliği yapmak amacıyla her yıl bir köy okulu ile kardeş okul olduklarına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Okulumuzda görev yapan fen bilgisi öğretmeni Berna Yılmaz'ın, Yüksekova'da görev yapan asker eşi aracılığıyla bu yıl kardeş okul olarak Dilektaşı Köyü İlkokulunu belirledik. Bir ekip kurarak hemen projeyi başlattık. Proje kapsamında kardeş okula kitap, bilgisayar, projeksiyon cihazı ve spor malzemeleri gönderdik. Bu yıl 23 Nisan etkinliklerini de Yüksekova'dan gelecek öğrencilerle kutlayacağız. Birlikte kardeşlik türküsü klibi çekerek internette yayınlayacağız. Ayrıca her öğrencimizin bir mektup arkadaşı olacak ve kardeş okulumuzun öğrencileri buraya geldiği zaman mektup arkadaşlarının evinde kalacak. Kardeşlik yürüyüşü ve oyun paylaşımı gibi planlarımız da var."
Fen Bilgisi Öğretmeni Berna Yılmaz ise projenin en önemli unsurunun hayatları boyunca hiç deniz görmemiş öğrenciler ile hiç kar görmemiş öğrencilerin bir araya getirilmesi olduğunu bildirdi.
Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe de Anamur'daki bir okulun Yüksekova'daki bir okulu kardeş okul olarak seçmesinden heyecan duyduğunu dile getirerek, "Oradaki eğitim durumunu çok iyi biliyorum. Çok isabetli bir proje olmuş. Her türlü desteği vermeye hazırız. Nisan ayını heyecanla bekleyeceğiz. O öğrencilerimize kucak açacağız. Ülkemizin birlik beraberliği için faydasını göreceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA