Mazlumder Açıklaması
MAZLUMDER Sakarya Şubesi, yaptığı basın açıklamasında Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla’nın asılmasını kınarken, ülkedeki hak ihlallerindeki artışa dikkat çekti
MAZLUMDER Sakarya Şubesi Başkanı Av. Nurullah Fatih Şentürk, Bangladeş’teki gelişmeleri değerlendiren bir basın açıklaması yaptı.
“Bangladeş’te Cemaat-i İslami Partisi’ne yönelik uzun yıllardır süren baskıcı uygulamalarda, son dönemde endişe verici bir artış gözlemlemekteyiz.” diyen Şentürk, “Kısa bir süre önce cemaatin lideri 91 yaşındaki Ghulam Azam hakkında verilen idam kararının, ömür boyu hapis cezasına dönüştürülmesinden sonra, 1971 ayrılık savaşı sırasında vatana ihanet ettiği ve insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla yargılanan Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla’nın da asılarak idam edilmesi, insan hakları ihlallerinin bundan sonraki süreçte daha da artacağını ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.
Şentürk, kararların hukuki değil tamamen siyasi yargılamalar neticesinde alındığını belirterek, bu kararların ciddi bir siyasal ve toplumsal gerilime neden olduğunu söyledi.
Şentürk, Abdülkadir Molla’nın idamından sonra başlayan olaylarda, gösterileri şiddet uygulayarak bastırmaya çalışan Bangladeş Hükümeti’nin, onlarca insanı katlettiğini ve yüzlerce kişiyi tutukladığını belirtti.
MAZLUMDER Sakarya Şubesi Başkanı Av. Nurullah Fatih Şentürk, Abdülkadir Molla’nın idamını kınadığı basın açıklamasında ülkede son yıllarda artış gösteren hak ihlallerine dikkat çekerek şunları belirtti:
“2009 yılından bugüne muhaliflere karşı yoğun bir sindirme faaliyeti izleyen Hükümet’in yerel ve küresel güçlerin yönlendirmesiyle, ülkedeki Müslüman ve diğer muhalif gruplarla hesaplaşmaya girişmesi ülkeyi büyük bir kaosa ve iç savaşa sürüklemektedir. Hükümete bağlı resmi ve gayriresmî güçlerce; adam kaçırma, haksız tutuklama, faili meçhul cinayet, işkence ve gözaltında öldürme gibi yaşam hakkını yok sayan uygulamalara her geçen gün yenileri eklenmektedir. Muhaliflerini susturan, temel insan haklarını hiçe sayan ve yaptığı bu haksızlığı uluslararası kamuoyunda meşrulaştırmak isteyen Bangladeş Hükümet’in, bütün bunları yaparken ‘terörizmle mücadele’ kavramını politik bir tasfiye aracı olarak kullanması ise dikkat çekicidir.”
Şentürk, sorunun geri dönülemez bir aşamaya gelmeden çözülebilmesi için Bangladeş Hükümeti’nin bir an önce Cemaat-i İslami’ye yönelik yoğun ve sistematik baskılara son vermesi ve siyasi yargı kararlarıyla tutuklanan partinin liderlerinin ve üyelerinin serbest bırakması gerektiğini söyledi.