Hınıs’ta 'Tarladan Sofralarımıza Güvenli Gıda” Projesi

Erzurum Hınıs Kaymakamlığı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan Tarladan Sofralarımıza Güvenli Gıda Projesi Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından 2013 yılı teknik destek programı 4. Dönem başarılı projeleri arasında yer alarak kabul edildi.

Hınıs’ta 'Tarladan Sofralarımıza Güvenli Gıda” Projesi

Hınıs İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğü yetkililerince yapılan açıklamada, sağlıklı bir yaşamın temelinin sağlıklı beslenme olduğu belirtilerek, “Sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı da sağlıklı, güvenli besinlerin tüketilmesidir. Güvenli gıda aslında sağlıklı gıda anlamına gelir. Güvenli gıda besin değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz olan bozulmamış gıda maddesi demektir. Mikroorganizmalarla kontamine olmuş(bulaşmış) gıdaların tüketimi; İnsanlarda enfeksiyon (gıdaya bulaşma) ve intoksikasyona (gıda zehirlenmelerine) neden olarak önemli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Besinler yoluyla hastalık yapabilen mikroorganizmalara Bacillus, Clostridium, Enterobakter,Escherichia, Salmonella Shigella, Staphylococcus v.b gibi mikroorganizmalar verilebilir. Mikroorganizma toksinleri, inorganik öğelerin etkilediği besinlerin tüketimi; Zehirlenmelere, devamında iç kanama ve ölüm riskini artırmaktadır. Bu toksinlerden en çok bilinen kuru yemişlerde ve baharatlarda sıkça rastlanan aflatoksin‘dir.” Dedi.

Yapılan açıklamada Güvenli gıda hazırlanmasında Dünya Sağlık Örgütü’nün 10 altın kuralı ise şöyel açıklandı; “Güvenli gıda tüketmek, Gıdaları tam olarak pişirmek, Pişmiş gıdaları vakit geçirmeden yemek, Pişirilmiş gıdaları uygun şartlarda depolamak, Pişirilmiş gıdalar bütünü ile tekrar ısıtma işlemine tabii tutulur.(Depolama sırasında oluşabilecek mikroorganizmalara karşı en iyi koruma şeklidir.) Pişirilmiş gıdalar ve çiğ gıdalar arasındaki teması önlemek, Kişisel hijyen kurallarına uymak, Tüm mutfak yüzeylerini dikkatli bir şekilde temiz tutmak, Gıdaları, böceklerden, kemirgenlerden ve diğer hayvanlardan korumak ve Temiz su kullanmak.”
Projeyle ilçede gıda üreten ve toplu tüketim işyerlerinde (fırın, pastane, lokanta vs..) çalışan personele gıda güvenliği, teknik ve hijyenik şartlar konularında eğitim verilerek işyerlerinde üretilen gıdanın daha güvenli hale getirilmesi amaçlanıyor.
Kaynak: İHA