Kocaeli'de Somali Fahri Konsolosluğu Açılacak

Kocaeli'de Somali Fahri Konsolosluğu açılacak.

İzmit ilçesindeki iş merkezinde basın toplantısı düzenleyen Somali Fahri Konsolosu Mehmet Nezih Erdem, ticari ve yatırım ilişkilerinin fahri konsoloslukların artmasıyla çoğalacağını söyledi.

Yaklaşık 12 milyon nüfuslu Somali'nin hızlı kalkınma içinde olduğunu belirten Erdem, ticari ve siyasal köprülerin geliştirilmesi için fahri konsolosluklara önem verilmeye başlandığını dile getirdi.
"Ana amacımız, Somali ile Türkiye arasındaki sosyal, siyasal, ticari, manevi ilişkileri güçlendirmektir" diyen Erdem, Somali'yle ilişkilerin güçlendirilmesi halinde diğer Afrika bölgelerinin de bu durumdan faydalanacağını vurguladı.
Türk iş adamlarının iyi yatırımlarla adım adım Afrika'yı arşınladığını aktaran Erdem, "Sudan Fahri Konsolosluğu'nda büyük gelişmeler kaydedildi. Şu an orada 100 Türk şirketi faaliyeti gösteriyor. Yaklaşık 5 senede bir vize alınabilirken artık senede 8-9 vize alınabiliyor. Somali'ye sadece ihracat yapma anlayışı içinde değiliz. İhracat ve yatırımla, iş dünyasından gelecek girişimlerle işbirliği yapılmasını arzuluyoruz'' diye konuştu
- "Somali'nin gidilemez ülke imajı değişti"
Erdem, Somali toplumunun Türk yatırımcılarla ticaret yapmayı sevdiğini kaydederek, siyasi dengelerin oturması, kaynakların artması ve güvenlik sorununun aşılmasıyla tüm alt ve üstyapı hizmetlerini hayata geçireceklerine inandıklarını söyledi.

Türk Hava Yollarının (THY) Somali'ye doğrudan uçuşlarının bu ülkenin Türkiye ve dünyaya açılan penceresi olduğuna işaret eden Erdem, ''Türkiye devlet görevlilerinin ve yardım kurumlarının gayretleri, Somali'nin senelerdir devam eden kaos ve çatışmadan dolayı gidilemez ülke imajını değiştirmiştir" ifadesini kullandı.
Fahri konsolosluğun açılışı, yarın Somali Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mohamed Mursal Sheikh Abdırahman'ın katılımıyla gerçekleştirilecek.
Kaynak: AA