Yeşil Bursa, Bilinen En Eski Özelliğiyle 'Termal Kent' Olma Yolunda

Otomotiv sanayisi, kayak turizmi, tekstili ve yeşil doğasıyla tanınan Bursa'nın, bilinen en eski özelliğinin ön plana çıkarılarak "termal kent" olması için üretilen projeler birer birer hayata geçiriliyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Bursa Jeotermal AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Bilal Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin pek çok önemli özelliği bulunduğunu söyledi.

Bursa'nın, kayak turizminin öteden beri başkenti olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:
"Bursa, kayak turizminin yanı sıra tekstilde, sanayide öteden beri önde giden bir şehir. Bunların hepsinden en önce bilinen özelliği; termal bir kent olması. Romalılar döneminden Selçuklular ve Osmanlılar dönemine, bundan da günümüze kadar devam eden termal turizm kenti özelliği var. Bu termal özelliğinin, diğer özelliklerin arkasında kalmış bir hali vardı. Son çalışmalarla bu özellik biraz daha ön plana çıkarıldı. İnşallah Bursa, diğer yönleriyle olduğu gibi termal kent olma özelliğiyle de geleceğe güvenle bakacak."
Çelik, kentin jeotermal su potansiyelinin turizm ve ticarette değerlendirilmesi amacıyla çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Bursa Jeotermal AŞ'nin çalışmaları sayesinde saniyede 20 litre olan jeotermal su miktarının 300 litrelere çıkarıldığını belirten Çelik, "Bursa'da jeotermal suyun otellere ve diğer sağlık merkezlerine ulaştırılabilmesi için bir dağıtım şebekesi kurduk. Bu şebeke sayesinde şu anda 46 turizm ve sağlık işletmesine suyumuz ulaşabilir duruma geldi" dedi.

Şebeke sisteminin iyi çalışabilmesi için İl Özel İdaresi ile Bursa, Bilecik, Eskişehir Kalkınma Ajansının (BEBKA) destekleriyle 1 milyon liraya uzaktan elektronik denetleme sistemi kurduklarını dile getiren Çelik, bununla en küçük arıza, sorun olduğunda elektronik uyarı verildiğini, ayrıca firmaların kullandığı jeotermal su miktarının merkezde anında ölçülebildiğini aktardı.
- Dağyenice Termal Turizm Merkezi için ana yatırımcı statüsü belirleniyor
Çelik, Bursa'nın, 8 ülkeden 26 termal kendi barındıran Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliğine (EHTTA) Türkiye'den üye olan ilk şehir olduğu bilgisini verdi.
Valiliğin yürüttüğü ve 7 bin yatak kapasitesi ile 5 bin kişiye istihdam sağlanması planlanan "Dağyenice Termal Turizm Merkezi Projesi"nin çok önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:
"Dağyenice Termal Turizm Merkezi, Bursa'nın geleceğe dönük yapabileceği vizyon projelerinden biri. İnşallah bundan sonraki dönemde de bu proje hayata geçmeye başlayacak. Önce 1/25000'lik planları yapıldı. 1/5000'lik ve 1/1000'lik uygulama planları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu bölgeyi 'turizm bölgesi' ilan etti. Bundan sonra orada yapılacak yatırımlarda turizm teşviklerinden yararlanma imkanı olacak. Dağyenice Termal Turizm Merkezinde ana yatırımcı statüsünün belirlenmesi gerekiyor. Şu anda o aşamadayız. Onun dışındaki tüm onay aşamaları tamamlandı. İl Özel İdaresinin ve özel şahısların arasında bulunduğu Dağyenice Termal AŞ adında bir şirket kurduk. Bu şirket adına ana yatırımcı olarak başvurduk. Bu ana yatırımcı statüsünü kazandığımız zaman bölgede her türlü çalışmayı en hızlı şekilde başlatacağız."
Kentte saniyede 300 litreye ulaşan termal su kaynağının, tüm turizm işletmelerine yetebilecek hatta fazlasıyla artacak kapasitede olduğunu aktaran Çelik, Dağyenice'de kurulacak termal kentte saniyede 50 litre termal su kullanılabileceğini anlattı.
Bilal Çelik, yeni projelerin hayata geçtiği düşünüldüğünde bile termal su kapasitesinin fazla olduğuna işaret ederek, "Bursa'ya kurulacak daha pek çok otele de termal su vermemiz mümkün" diye konuştu.

Kaynak: AA