Çankaya Belediye Başkanı Tanık, Kentsel Gelişmenin Yönetişimi Toplantısına Katıldı

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı TEPAV tarafından düzenlenen “Kentsel Gelişmenin Yönetişimi-Karar Alma Mekanizmaları ve Türkiye İçin Çıkarımlar” konulu toplantıya katıldı.

Çankaya Belediye Başkanı Tanık, Kentsel Gelişmenin Yönetişimi Toplantısına Katıldı

Oturum başkanlığını TEPAV’dan Emin Dedeoğlu’nun yaptığı oturuma Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın yanı sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, TMMOB Şehir Plancıları Odası temsilcileri, TODAİE, Atılım, Bilkent, Hacettepe, Gazi üniversitelerinden akademisyenler ve Radikal Gazetesi’nden Ömer Erbil katıldı.

Gazeteci Ömer Erbil, gazete haberlerinden hazırladığı sunumda İstanbul’dan örnekler vererek Tarlabaşı, Sulukule, İstanbul silueti ekseninde kentsel düzenlemelerin geldiği noktaya vurgu yaptı. Yeşil alan olarak ayrılmasına rağmen bazı bölgelerde bakanlık müdahalesiyle konut uygulamasına geçildiğini ve vatandaşların mağdur edildiğini aktaran Erbil, şehir siluetini bozan gökdelenlere izin verenler tarafından traşlanmasından söz etti.

Kentler için karar alma mekanizmesinde katılımcılığın yanlış anlaşıldığını ifade ederek sözlerine başlayan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, “Bu kentte 30 yıl sonra doğacak çocukların beklentilerine de cevap veremeyen bir karar katılımcılığı yansıtamaz” dedi.

"Karar alma süreçlerinde usul ve hukukun yanı sıra evrensel değerleri kapsayan bilgi ve birikimi içeren uzmanlığa ihtiyaç vardır" diyen Başkan Bülent Tanık, insan varlığının bilinç düzeyindeki gelişkinliğin karar alma mekanizmalarında yer alacak denli politikleşmiş olması halinde bilim ve hukukunda tek başına yeterli olamayacağını belirtti.

Dünyanın pek çok bölgesinde kırdan kente göçün yaşandığını aktaran Başkan Bülent Tanık, kırdaki üretimi destekleyen yeni bir kent yönetimi anlayışının geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi. Demokrasinin birey değil topluluk hakları açısından değerlendirilmesi gerektiğine de değinen Tanık, küçük toplulukların örgütlenmesinin önüne geçmek yerine desteklenmeleri gerektiğini belirtti.

Yerleşme hiyerarşisinin ülkelerin teminatı olduğunu ifade eden Tanık, Çankaya’ya bağlanan köylerden örnek vererek, başlatılan “Onurlu Tokluk için Kır Kent Kardeşliği” projesinin gelinen noktada İç Anadolu Bölgesindeki pek çok yerleşimi kucaklamaya hazır olduğunu söyledi.

Gayrimenkul odaklı bölgesel kalkınma çabalarının yarattığı sorunların şimdiden başladığına vurgu yapan akademisyenler ise kentle ilgisi olmayan varsıllar ve kent merkezine inmek bir yana kendi sokağından öteye gidemeyen yoksullar arasında bir ilişki kurulabilmesinin tek yolunun belediye örgütleri olduğuna vurgu yaptılar.
Kaynak: İHA