Herkes 'Kürdistan' demek zorunda!

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, TBMM'de düzenlenen basın toplantısında tartışılacak eleştirilerde bulundu.

Herkes 'Kürdistan' demek zorunda!
BDP Grup Başkanvekili Buldan, TBMM'de düzenlenen basın toplantısında, 'Coğrafyanın adı, Kürdistan ise buna herkes Kürdistan demek zorundadır.' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Meclis Genel Kurulu'nda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu'nda BDP'nin muhalefet şerhinin 'Kürdistan' ibaresi nedeniyle çıkarılmasını eleştirdi. Buldan, 'Buradaki tartışma, tam anlamıyla bir seçim yatırımıdır. Bu kelimeler, TBMM çatısı altında ilk kez kullanılan ifadeler değil. Coğrafyanın adı, Kürdistan ise buna herkes 'Kürdistan' demek zorundadır' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis Genel Kurulu'nda açılan usul tartışmasında, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu'nda BDP'nin muhalefet şerhinde 'Kürdistan' ibaresinin geçmesi nedeniyle nedeniyle rapordan çıkarılmasının ardından TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Kaplan, 'Kürdistan' ibaresinin geçtiği Meclis tutanaklarını göstererek, şöyle konuştu:
'Bugün Meclis'te tartışılan konu, özellikle Ak Parti milletvekillerinin gündeme getirdiği bölüm, 595. sayfada yer alan bölüm, 5 sayfalık bölümdür, kıyameti koparan olay; 'Kürdistan'da eşitsiz gelişim ve ekonomik sömürü '.Maalesef Meclis, Cumhuriyet tarihinde görülmedik bir usulsüzlük, hukuksuzluk, Anayasa'ya aykırılık, İçtüzük ihlali yaşadı. Bugünün gündeminde olmadığı halde, Ak Parti grubu başkanvekili, MHP'nin plan ve bütçe görüşmelerine katılmayacağı blöfünü yutarak, önceden de anlaşarak, bir usul tartışması açarak, bizim muhalefet şerhimizi çıkartmışlardır.'

Muhalefet şerhlerinin arkasında olduklarını ve yeni bir şerh sunmayacaklarını söyleyen Kaplan, 'Meclis tutanaklarında olan bir konuyu, Başbakan da yakın zamanda dile getirdi. Biz zaten sürekli kürsüde dile getirdik, bunun tartışmasını yaptık. Burada usul tartışmasını açan partiler, bu 4-5 sayfanın çıkarılmasını isterken, Meclis Başkanı Anayasa'yı, tüzüğü hiçe sayarak bütün muhalefet şerhimizin çıkarılmasına karar verdi. Bir grubu olan partinin, muhalefet şerhinin bütçe raporundan çıkarılması, Meclis tarihinde bir ilktir. İçtüzüğe göre de yarın bütçe görüşmelerinin iptal edilmesi gerekiyor' ifadelerini kullandı.

'TARTIŞMA, TAM ANLAMIYLA BİR SEÇİM YATIRIMI'

Buldan da muhalefet şerhlerinin, kendilerine geri gönderildiği takdirde aynı şekilde Meclis Başkanlığı'na iade edeceklerini vurgulayarak, şunları ekledi:
'Geçen sene yapılan bütçe görüşmelerinde kullanılan aynı ifadelerin bugünkü muhalefet şerhimizde kullanıldığını da hatırlatmak istiyorum. Buradaki tartışma, tam anlamıyla bir seçim yatırımıdır. AKP, CHP ve MHP'nin seçmenine vermek istediği mesajdır. Bu kelimeler, TBMM çatısı altında ilk kez kullanılan ifadeler değil. Güneş, balçıkla sıvanmaz. Coğrafyanın adı, Kürdistan ise buna herkes 'Kürdistan' demek zorundadır. Hiç kimse bunu inkar edemez, hiç kimsenin de buna hakkı yoktur. Biz, bir kez daha bu alınan kararın doğru olmadığını, bu muhalefet şerhinin bize geri gönderilmemesi ve aynı şekilde kabul edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Başbakan'a da soruyoruz; hani silahlar susacaktı, fikirler konuşacaktı? Hani, bütün sorunlar TBMM çatısı altında çözülecekti? Biz bugün bu kelimelerin TBMM çatısı altında konuşularak çözülmesinden yanayız. Fikirlerimizi konuşuyoruz, beyan ediyoruz. Retçi ve inkarcı anlayış, bir kez daha göstermiştir ki, Kürt halkına, Kürt coğrafyasına bir tahammülsüzlük vardır. AKP, CHP ve MHP bugün birlikte hareket etmişler ve bize karşı cephe almışlardır.'