Güroymak'ın Adının 'Norşin' Olarak Değiştirilmesi Talebi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Eylül'de açıkladığı "Demokratikleşme Paketi" ile Bitlis'in Güroymak ilçesinin adının "Norşin" olarak değiştirilmesi bekleniyor.


Güroymak Belediye Başkanı M. Emin Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan'ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi"nde eski isimlerin iade edilmesiyle ilgili maddenin ardından, Güroymak'ın isminin "Norşin" olarak değiştirilmesini beklediklerini ancak bu konuda şimdiye kadar hiçbir gelişme yaşanmadığını söyledi.

Son Bakanlar Kurulu toplantısında, ilgili komisyonun belirlediği birkaç yerin isminin değiştirilmesinin kabul edildiğini anımsatan Özkan, şöyle konuştu:

"2009 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kente geldiğinde, ilçemizden geçmişti. Bu sırada Cumhurbaşkanı için bir karşılama töreni düzenlemiştik. Cumhurbaşkanı'nın Güroymak ismini Norşin olarak telefuz etmesi, Türkiye gündemine oturmuştu. O günden sonra belediye olarak ilçemizin adının değiştirilmesi için meclis kararı aldık. Bu kararı valilik kanalıyla İçişleri Bakanlığı'na tebliğ ettirdik. Ancak bugüne kadar herhangi bir yanıt alamadık. Demokratikleşme Paketi'nin açıklanmasının ardından ilçemizin adının Norşin olarak değiştirilmesini bekliyorduk. Sadece birkaç yerin ismi değiştirildi. Norşin bunların içinde yok."

Norşin adının iadesi için çalışmalara devam edeceklerini belirten Özkan, BDP Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ile bu konuyu görüştüklerini ve Norşin isminin iade edilmesi için milletvekilinin de çalışmasının bulunduğunu dile getirdi.

Özkan, "Vekilimiz komisyonla görüşecek. Eğer bu komisyonda yer alırsa, ilçemizin adının Norşin olması için Bakanlar Kurulu'na komisyon kararı sunulacak. Bunun için yeni yazılar hazırladık. Bu işin takipçisiyiz" diye konuştu.

Kaynak: AA