'Zevahiri İşid'i Feshetti' İddiası

Suriye'de rejime karşı silahlı mücadele yürüten gruplardan, El-Kaide'ye bağlı "Irak Şam İslam Devleti" lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin, El-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin "örgütü feshetme kararını" kabul etmediği bildirildi.


El-Kaide örgütüne yakın internet sitelerinde yayınlanan ses kaydında Bağdadi, "Irak ve Şam halkına müjdeler olsun ki, Irak ve Şam İslam Devleti'nin evlatları dimdik ayaktadır. Pazarlık etmeyecek, ödün vermeyeceğiz. Şura Meclisi'ndeki muhacir ve ensar kardeşlerimizle istişare sonrasında Rabbimin emrini onun emrine tercih ettim" dedi.

Örgüt olarak, Zevahiri'nin açıklamalarına yönelik "metodolojik ve şer'i" açıdan kaygılarının olduğunu dile getiren Bağdadi, "Irak Şam İslam Devleti, Ebu Musab ez-Zerkavi'nin hazırladığı temel devlettir. Küçülmeyecek, daralmayacaktır" ifadesini kullandı.

El Cezire kanalında yayınlanan ve Zevahiri'ye dayandırılan ses kaydında, IŞİD adlı grubun feshedildiği, grubun faaliyetlerini Irak'ta "Irak İslam Devleti" olarak sürdüreceği belirtilmişti.

Zevahiri ayrıca, Müslümanların kanının, malının ve canının korunması gerektiğine işaret ederek, bu konularda örgütün onayı dışındaki herhangi bir tasarrufun şiddetle cezalandırılacağını vurgulamıştı.

Kaynak: AA