Çelik Silolarda Tahıl Depolama

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Karadeniz Un Sanayicileri Derneği (KUSAD) işbirliğiyle düzenlenen, “Çelik silolarda tahıl depolama” konulu konferans, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Çelik Silolarda Tahıl Depolama

Öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münir Anıl konferansın başarılı geçmesini diledi. Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Günhan Ulusoy dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Silos Cordoba Ortadoğu ve Yakın Avrupa Bölge Müdürü İsmail Ekmekçi, “Çelik silolarda tahıl depolama” konulu konferans verdi. Ekmekçi, çelik siloların önemine değinerek başladığı konuşmasında, “Türkiye’de ve dünyada hasat 30 gün, depolama 365 gündür. Dolayısıyla hasat ettiğimiz ürünleri en iyi şekilde depolayamazsak ürünlerimiz zayi olur. Dünyada 4 çeşit tahıl depolama vardır. Bunlar; toprak altı, toprak üstü, betonarme ve çelik silodur. Günümüzde diğer depolama yöntemleri gün geçtikçe azalmakta ve çelik silolara talep artmaktadır. Depolama yöntemleri içinde en sağlıklı ve ekonomik olanı çelik silodur. ‘Neden çelik silo?’ dediğimizde ise akla; minimum zayiat, uzun ömürlü ve sağlıklı olması gelir. İhtiyaca göre 500 tondan 30 bin tona kadar silolar vardır. Türkiye’de son yıllarda çelik siloların artmasına rağmen depolarımız yeterli değildir ve bu da ürünlerimizden zayiat verme anlamına gelir. Sağlıklı depolamada mutlaka çelik silolarımızı arttırmamız gereklidir. Çelik siloları Türkiye’nin her bölgesine önerebilirim” dedi.

Konferansın ardından kendisine yöneltilen soruları cevaplayan İsmail Ekmekçi’ye günün anısına Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı plaket, Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Günhan Ulusoy ise çiçek vererek teşekkür etti.
Kaynak: İHA