Her Bağış Yeni Bir Hayat

Uşak İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Uşak Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Murat Demir Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Organ Nakli Vakfı işbirliğinde, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle organ bağışının önemi ve nakil olan hastaların mutlulukları yönelik açıklamada bulundu.

Her Bağış Yeni Bir Hayat

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Organ Nakli Vakfı işbirliğinde, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle 4 Kasım pazartesi günü Ankara’da “Her Bağış Yeni bir Hayattır: Hazır mısınız?” başlıklı program düzenlenerek toplumda organ nakline duyarlılık artırılması hedeflendiğini belirten Demir şu bilgileri aktardı; “Organ Bağışı: Kişinin hayatta iken, kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesidir. Ülkemizde 20.000'i aşkın kişi hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Özellikle Şeker Hastalığı, Hipertansiyon gibi kronik hastalıkların sonucunda oluşan Böbrek Yetmezliği her geçen gün artan vaka sayısı ile ülkemiz için kanayan bir yaradır. Bugün Böbrek Nakli için bekleyen 17.997 hastamız var. Ülkemizde 29.05.1979 tarihli 2238 sayılı kanun ile “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri” yürütülmektedir. 2011 yılı için Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 20.169 kişi nakil için sıra beklerken 2011 yılında sadece 320 tane Organ Bağışı yapılmıştır. Birçok hasta bağışlanmış bir organ beklerken ölmektedir. Hayatta iken kişiler kalp, böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, ince bağırsak, kornea, kas, kemik iliği gibi organlarını bağışlayabilirler. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin en az 2 tanık önünde bilinci açık ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı, imzalı veya sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın hekim tarafından imzalanması gerekir. Organ Bağışında bulunan kişilerin Organ Bağışı Kartlarını üzerinde taşımaları ve aile yakınlarına konu ile ilgili bilgi vermeleri gerekir. Çünkü kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı için karar vermeleri gerekmektedir. Halkımızın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artması, ancak bu saye de;bizlerin de ihtiyacımız olduğunda organ bulunabileceği açıktır. Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz. Uşak’ta çalışan sağlık çalışanları olarak ülkemizde yapılan tüm yüz nakillerinin ikisinin vericisinin şehrimizden olması ile gurur duymaktayız. Bununla birlikte hastanemiz nefroloji ünitesinde takip edilen böbrek yetmezliği olan hastalardan yaklaşık 10 tanesinin hiç diyalize girmeden canlı organ nakli yapıldığını ifade etmek isteriz. Bu durum özellikle sadece diyalize giren hastaların değil, böbrek yetmezliği olup, takibi yapılan hastaların da organ nakli sayesinde kaliteli bir yaşam standardına ulaşması açısından oldukça önemlidir.” Dedi.

3 yıl öncesinde babasından böbrek nakli yapılan ve kendisi de bir doktor babası olan Şirin Avcı’da konu ile ilgili açıklamada bulundu. Avcı, organ nakli bekleyen hasta sayısı çok olmasına karşın organ bağışının çok az olduğunu ifade etti.

Böbrek nakli sonrası yaşamında çok güzel değişiklikler olduğunu söyledi.

Kendisin canlıdan nakil olduğunu ancak organ bağışı ve kadavradan nakillerin artırılması için herkesin organ bağışı gönüllü olmasını arzuladığını ifade etti.

Kaynak: İHA