Kolombiya Hükümeti İle Farc Arasındaki Barış Görüşmeleri

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri arasındaki barış görüşmelerinde, gerillaların ülke siyasetine katılımına ilişkin kısmi anlaşmaya varıldığı bildirildi.


FARC temsilcileri ile Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos adına Küba'nın başkenti Havana'daki görüşmelere katılan heyet, yaptıkları ortak açıklamada, varılan uzlaşmanın "barışa yönelik nihai anlaşmanın imzalanması durumunda gerillaların silahları bırakmasını ve siyasi bir hareket oluşturmasını" içerdiği belirtildi.

FARC'in siyasi geleceğine ilişkin konunun, üzerinde çalışılan barış anlaşmasının asli unsuru olduğuna da işaret edilen açıklamada, kısa bir aranın ardından, görüşmelere 18 Kasım'da uyuşturucu konusuyla devam edileceği aktarıldı.

Ortak açıklamanın okunmasının ardından taraflar, süreçte gelinen aşamaya ilişkin memnuniyetlerini dile getirdi.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında Ekim 2012'de Norveç'in başkenti Oslo'da başlayan görüşmeler, geçen Kasım ayından bu yana, zaman zaman kesintiye uğrayarak da olsa Küba'da devam ediyor.

Taraflar, 27 Mayıs'ta toprak reformu konusunda uzlaşma sağlandığını açıklamıştı.

Latin Amerika'nın en eski gerilla grubu FARC'ın toprak reformu talebiyle 1960'larda başladığı şiddet eylemlerinde onbinlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA