İş Yerlerinin Risk Tespitini Yaptırmayanlara Ağır Para Cezaları Kapıda

Aydın Valiliği Avrupa Birliği Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu 2013 Yılı ikinci toplantısı gerçekleştirildi.

İş Yerlerinin Risk Tespitini Yaptırmayanlara Ağır Para Cezaları Kapıda

İl Özel İdaresi'nde yapılan toplantıya Vali Erol Ayyıldız ve Vali Yardımcısı Halil Canavar’ın yanı sıra da kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında Avrupa Birliği’nin Hibe Projeleri ve fonları ile ilgili bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Görevlisi Uzman Hande Gönül, AB tarafından sağlanan fonları halkın yeterince bilmediğini söyledi.

AB tarafından sağlanan fonların ve hibe desteklerinin kimler tarafından alınabileceğini ve ne gibi şartlar gerektiğini açıklayan Gönül, bu konuda özellikle istihdam, eğitim ve hayat boyu öğrenme odaklı projelerin faydalarına değindi. Türkiye’nin doğusundan batısına her ilin kişi başına düşen milli gelirine göre AB standartlarına uygun kanunlar çerçevesinde iyileştirme çalışmaları için halkın hibe ve fonlar konusunda bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Gönül, bu konuda kurum ve kuruluşların duyarsız kaldığını öne sürdü.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Sorumlu Müdürü (ÇASGEM) Kenan Yavuz da, 2016 yılında uygulamaya girecek olan 6311 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre kamu kurum ve kuruluşlarda iş kazalarının önüne geçmek için mutlaka risk değerlendirmesi yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

Risk değerlendirmesiyle iş kazası olduktan sonra değil olmadan önce önlemini almak gerektiğini belirten Yavuz, risk tespiti yaptırmayanları caydırıcı ağır cezalar beklediğini vurguladı. Aydın’da kamu kurum ve kuruluşlar ile iş yerlerinin risk tespiti yaptırmadığı yönünde herhangi bir girişimin olmadığını duyduğunu işaret eden Yavuz, risk tespitinin üç aşamalı olduğunu ve bu tespitlerin az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olarak sınıflandırıldığını ifade etti.

Az tehlikeli iş yerlerin 6, tehlikeli iş yerlerinin 4, çok tehlikeli iş yerlerinin 2 yılda bir risk tespiti yaptırması gerektiğini anımsatan Yavuz iş yeri değiştirilmesi durumunda da tekrar risk tespiti yaptırılmasını beyan etti.

Toplantıda son olarak konuşan Vali Yardımcısı Halil Canavar ise, “AB çalışmaları ve projeleri kapsamında bizler sizlerin aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirmek üzere burada bulunuyoruz. AB sürecinde proje teklif çağrılarına Aydın olarak en iyi şekilde katkı sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA