Rize İl Sağlık Müdürü Tepe Açıklaması

Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu bildirdi.


Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, Rize'de 3-9 Eylül tarihleri arasında, organ bağışı haftası etkinlikleri kapsamında halkı bilinçlendirmek amacıyla Rize Sağlık Müdürlüğü tarafından stant açıldığını belirtti.

Organ bağışının, bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının henüz sağlıklı iken beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanması anlamına geldiğini ifade eden Tepe, şöyle devam etti:

"Yaşarken yapılabilen organ bağışı türleri de vardır. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu bilinçle ülkemizde 'Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi' kurulmuş olup organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf şekilde Sağlık Bakanlığımızın kontrolünde ve denetiminde yapılmaktadır"

Tepe, organ bağışı konusunda vatandaşlardaki yanlış ön yargıları değiştirebilmek ve bilinçli bir toplum oluşturabilmek amacıyla çeşitli faliyetleri devam ettirdiklerini de söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Türüt ise organ bağışı konusunda dünya çapında bir yetersizlik söz konusu olduğunu belirtti.

Bekleme listelerinin zaman geçtikçe uzamakta olduğuna dikkati çeken Türüt, şunları kaydetti:

"Nakil bekleyen insanların umutsuzluğu artarken yakınları çaresiz kalmaktadır. Organ bağışındaki yetersizlik durumunu insanların manevi yönden tam anlamıyla emin olamamasını etkilemektedir. Bu konuyla ilgili olarak Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararına göre organ bağışı İslam dinine göre caizdir. 'Bir kişiye hayat vermek, bütün insanlara hayat vermeye eşdeğer' sevaptır. Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir."

Türüt, birçok hastanın bağışlanmış bir organ için beklerken öldüğünü belirterek, bağışlanmış bir organın başarılı bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanı oduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA