Alzheimer Hastalığına Cerrahi İle Tedavi Yöntemi

Memorial Antalya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, alzheimer hastalığının cerrahi işlemle tedavisinin mümkün olduğunu bildirdi.


Kılınçoğlu, yazılı yaptığı açıklamada, alzheimer rahatsızlığının kişinin isim, adres bilgisi, tarih, güncel medyatik isimlerle kendi kişisel bilgilerinden özellikle ev adresi ve telefon numarasını hatırlayamaması gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti.

Unutmanın tehlikeli ve tıbbi tedavi gerektirecek boyutlara geldiğinde ise kişinin yaşam kalitesinin düşürdüğünü ifade eden Kılınçoğlu, alzheimer hastalığının yaklaşık yüzde 40'lık bölümünde ortaya çıkan unutkanlık sorununun beyinde sıvı toplanmasına bağlı olduğunu ve bunun ilaçla tedavi edilemediğini kaydetti.

Hastalığın cerrahi müdahale ile tedavi edilebildiğine işaret eden Kılınçoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

"Beynin içinde olması gereken miktarda sıvı artışı, kafa içi basıncının artması ve beynin sıkışması unutkanlık sorunlarına neden olmaktadır. Beynin fonksiyonunu bozan sıvı, hastanın yaşamını kabusa çevirerek başta unutkanlık olmak üzere hayat kalitesini düşüren birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Tedavi, unutkanlığa neden olan beyindeki bir çay bardağı miktarındaki sıvının, basit bir cerrahi işlem ile beyne şant takılarak boşaltılmasıyla yapılabilmekte."

Hastanın kafatasına küçük bir delik açılarak, şantın ucunun beyin içindeki beyin omurilik sıvısının bulunduğu odacığa yerleştirildiğini anlatan Kılınçoğlu, bu yöntem ile fazla sıvının beyinden uzaklaştırıldığını belirtti.

Kılınçoğlu, hastanın işlemden sonra unutkanlığın oluşturduğu olumsuzluklardan da kurtulduğunu ve sosyal yaşamına geri dönebildiğini kaydetti.

Beyinde toplanan sıvının boşaltılmasıyla hastanın idrar kaçırma, yürüyüş bozukluğu gibi sorunların da giderildiğine işaret eden Kılınçoğlu, "Daha önce idrar kaçıran, unutkanlık sorunu bulunan, devamlı uyku halinde olan, bakıma muhtaç ve bir başkasının yardımı olmadan günlük işlerini yapamayan hastalar, şant takılma işlemi sonrası gözlerini açarak konuşmasından hareketlerine kadar her şeyi ile normal ve sağlıklı bir insan haline gelebilmektedir" dedi.

Kaynak: AA