Türkiye'de 10 Ayda 130 Milyon Değerinde Kaçak Akaryakıt Ele Geçti
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, 2013 yılının ilk 10 ayında Türkiye genelinde yaklaşık 30 bin ton(130 milyon değerinde) kaçak akaryakıt yakalandığını açıkladı.
Türkiye'nin en büyük sorunu haline gelen kaçak akaryakıt konusunda önemli açıklamalar yapan PÜİS Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, Maliye Bakanlığı’nın kaçak akaryakıtla ilgili yaptığı denetimi yetersiz bulduğunu ifade ederek, bakanlığın daha aktif çalışmasını istedi. Türkiye’de akaryakıtın çok satıldığını hatırlatan Zafer Güler, “Bu yüzden kaçak girdiği anda hemen piyasada paraya dönüşebilen bir ürün. Maliye Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı ve buna bağlı birimlerin bu konuyla ilgili daha cevval çalışması gerekir. Türkiye’de şuan 70’in üzerinde ana dağıtıcı firma var. Dünyanın hiç bir ülkesinde bu kadar ana dağıtıcı olan bir ülke yok. Çünkü Türkiye’de açık bir kapı var" dedi.
Türkiye genelinde 2013 yılının ilk 10 ayında yaklaşık 30 bin ton, 130 milyon değerinde kaçak akaryakıt yakalandığını ifade eden Güler, "Maliye Bakanlığı daha çok görev yapması lazım. Bugün akaryakıt istasyonlarının bazılarında büyük pano ve afişlerde maliyetine satışlar görüyoruz. Hangi tüccar para kazanmadan bir müessesini ayakta tutabilir. Bugün en kötü akaryakıt istasyonunun aylık gideri 15 bin liradır. O zaman Maliye Bakanlığı biraz daha sahaya inmesi lazım. Gümrük Bakanlığı bir mücadele veriyor, emniyet ve jandarma bu konuyla uğraşıyor ama maliye de vergi kaçakçılığı konusunun detaylarına bakması lazım. Maliyeyi bu konuda pasif görüyorum. Daha aktif hale gelmesi lazım" diye konuştu.
150 akaryakıt istasyonun kaçakçılıktan dolayı mühürlendiğini belirten Güler, "Yeni kaçakçılık yasasına göre kaçakçılık yaptığı tespit edilenlerin istasyon ruhsatları iptal ediliyor. Tekrar lisans alamıyorlar. Bununla ilgili tedbirler alınıyor. Fakat bu işi yapanlar, devletin bir adın önünde duruyor. Bir an önce devletin bunların önüne geçmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.