K.menderes Sulama Birliği, Toplulaştırmayı Tartıştı

Ödemiş’te Küçük Menderes Sulama Birliği’nin yılda iki kez yapılan meclis toplantılarının sonuncusu dün (Perşembe) gerçekleştirildi.

K.menderes Sulama Birliği, Toplulaştırmayı Tartıştı
Tüm maddelerin oybirliği ile kabul edildiği mecliste arazi toplulaştırmasında yaşanan sıkıntılar ön plana çıktı. Toplulaştırma sonrası yeni arazilerinin tapularını alamadıklarını anlatan üreticilerin talebi üzerine önümüzdeki günlerde bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırıldı.
Birgi yolu üzerindeki DSİ şantiyesinde Özay Kaptan’ın başkanlığında gerçekleşen Kasım ayı olağan meclis toplantısı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Küçük Menderes Sulama Birliği 2014 yılı çalışma programı oybirliğiyle kabul edilirken, denetim kurulu raporu ve Küçük Menderes Sulama Birliği 2014 yılı bütçesi de okunarak oybirliği ile meclisten geçti.

HUZUR HAKLARI OYBİRLİĞİYLE MECLİS’TEN GEÇTİ
Daha önce geniş tartışmalara sahne olan ve oy çokluğu ile reddedilen başkan, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinin huzur hakları konusu bu kez meclisten oybirliği ile geçti. Sulama hizmetlerinde kullanılmak üzere araç alımı yapılması, birlik bünyesinde çalıştırılmak üzere personel alımı konularında da oybirliği ile yönetime yetki verildi.

Sulama ücretlerinin belirlenmesi konusunda açıklamalarda bulunan Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, meclisin karar yeter sayısına sahip olmaması nedeniyle sulama ücretlerinin DSİ tarafından belirleneceğini söyledi.

DSİ’nin taban fiyatlar üzerinden ücretlendirme yaptığına dikkati çeken Kaptan, slajlık mısır üretimini örnek göstererek, bir üreticinin yılda dekar başına 30 ila 35 TL ücret ödeyerek sulama yapabileceğini belirtti.

Bu maddenin görüşülmesi sırasında meclis üyeleri toplulaştırma çalışmaları ile ilgili sıkıntılarını dile getirdiler. Özellikle Kurucuova köyünde büyük sıkıntının olduğunu ifade eden meclis üyeleri, birlik yönetiminin konunun takipçisi olması ve sorunların çözümü için kamuoyu oluşturmasını istediler.

TOPLULAŞTIRMADA SIKINTI ÇOK
Meclis üyesi Balabanlı köyü muhtarı Şakir Karataş, “Arazi toplulaştırması var üreticiye ekim, dikim yapmayın diyorlar. Bu üreticinin zararını, mağduriyetini devlet karşılayacak mı? Bu konuda gelip bize bir şey diyen yok. Birlik özellikle arazi toplulaştırmasının takipçisi olsun. Üreticinin sesini yansıtsın. Üreticiyi yönlendirsin, bu konuda birlik yönetimimizden girişim bekliyoruz” dedi.

Mescitli köyünden meclis üyesi olan Cavit Altuğ da, “Sadece Sulama Birliği değil Ziraat Odası da bu konuda üreticinin sesini duyursun. Sulama Birliği’nin görevi belli ama Ziraat Odası da öncülük etsin. Yıllardır aidat ödüyoruz, Ziraat Odamızdan da bu konuda üreticiye destek bekliyoruz” dedi.

Toplulaştırmada yaşanan sıkıntılar konusunda üreticinin her zaman yanında olduklarını ifade eden Başkan Özay Kaptan da bundan sonraki süreçte özellikle sorun ve taleplerin DSİ’ye iletilmesi konusunda daha da yoğun bir çalışma temposu içerisine gireceklerini vurguladı. Sulama ücretlerini DSİ’nin belirlemesine ilişkin öneri de oybirliği ile kabul edildi.

Uygulama, alım, satım ve ihale yönetmeliklerinin görüşülmesi sırasında DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nden Ziraat Başmühendisi Argun Baran da meclis üyelerini bilgilendirdi. Baran, birlik yönetiminden özellikle Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişiklikleri iyi takip etmesini istedi.

BADEMLİ VE AKTAŞ’IN DEVRİ İÇİN YÖNETİME YETKİ
Toplantının önemli gündem maddelerinden olan Bademli ve Aktaş sulama barajlarının işletmesinin devri alınması için yönetim kuruluna yetki verilmesi konusu da geniş şekilde ele alındı. Ziraat Başmühendisi Argun Baran, Bademli Barajı sulama sahasındaki 5 yerleşim yerinin aynı zamanda Beydağ Barajı sulama sahasında kaldığına da dikkati çekerek, fiyat farklılığı, idari farklılıklar olmaması adına bu daha küçük olan bu sulama sahalarının Küçük Menderes Sulama Birliği’nce işletilmesinde yarar olduğunu vurguladı.

Görüşülen maddenin birlik yönetimine her iki barajın devri konusunda görüşme yapma yetkisi verdiğini hatırlatan Baran, bu konuda DSİ’nin bölgede yapacağı çalışmaların ardından karar vereceğini ifade etti.

Bu madde de oybirliği ile kabul edildi.

TOPLULAŞTIRMA İLE İLGİLİ TOPLANTI TALEBİ
Toplantının ek gündem maddesi olarak toplulaştırma ile ilgili toplantı yapılması görüşüldü. Ziraat Başmühendisi Argun Baran bu konuda meclis üyelerinin bilgilendirilmesi için bir toplantının organize edilebileceğini söyledi.

Başkan Özay Kaptan da, “Bu konuda Kaymakamlığımız, DSİ, toplulaştırmayı yapan yüklenici firma, birliğimiz ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek bir toplantı düzenleyecek. Bu konuda girişim başlatıyoruz. Meclis üyelerimizin katılımlarıyla toplulaştırmada yaşanan ne kadar sıkıntı varsa hepsinin dile getirilmesini istiyoruz. Herkes talep ve fikirlerini paylaşırsa bu önemli konu kimseyi üzmeden sonuçlanacaktır. Bu konuda tarihi belirleyip üyelerimize duyuracağız” dedi.

“TAPU YOK YENİ YERLERİMİZE GEÇEMİYORUZ!”
Dilek ve temenniler bölümünde konuşan birçok üretici ise tapu gelmediği için yeni yerlerine taşınamamaktan yakındı. Üreticiler toplulaştırma sonrası belirlenen yeni tarlalarına geçemediklerini ve üretim yapamadıklarını dile getirerek, “Biz yeni tarlamıza geçmek istiyoruz, tarlanın eski sahibi bize tapuyu soruyor. Elimiz kolumuz bağlanıyor. Tapular ne zaman verilecek?” diye konuştular.
Kaynak: İHA