Baca Açıklaması

İçel Orman Bölge Müdürü Abit Baca, orman köylüsünden yeşil altın olarak nitelendirdiği defneye sahip çıkmalarını isteyerek, kaliteli üretimle köylünün gelirinin de artacağını belirtti.

Baca Açıklaması

İçel Orman Bölge Müdürlüğü, Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü Çamalan Orman İşletme Şefliği sınırlarında kalan ve defne serveti bakımından ilk sırada yer alan Emirler Köyü'nde eğitim semineri düzenledi.

Defne sahalarında geleneksel üretim yöntemlerinde süregelen yanlış uygulamaların düzeltilmesi, defnenin nakliyesi, depolanması, kurutulması ve daha kaliteli defne yaprağı üretimi için dikkat edilmesi gereken konuları içeren seminere İçel Orman Bölge Müdürü Abit Baca da katıldı.

Orman köylüleri ve sektör temsilcilerinin yer aldığı seminerde konuşan Baca, 11 işletme şefliğinde defne envanteri çalışmalarını tamamladıklarını bildirdi. Bu çalışmalarda yaklaşık 50 bin hektar ormanlık alanın tarandığını ve 23 bin hektar defne sahası tespit edildiğini aktaran Baca, bu sahalarda yaklaşık 42 bin ton defne serveti bulunduğunu bildirdi. Tarsus İşletme Müdürlüğü’nün ise toplam potansiyel defne servetinin yarısını barındırdığını ve yaklaşık 21 bin ton defne servetine sahip olduğunu ifade eden Baca, “İçel Orman Bölge Müdürlüğü olarak, nerede, ne kadar defne serveti var sorusuna artık bitirilen envanter-planlama çalışmalarıyla net olarak cevap verebilir duruma geldik” dedi.

Bundan sonra artık üretimin daha kaliteli yapılması, kalite artırımı yoluyla orman köylüsünün ve sektörün gelirini artırmak için çalışmak gerektiğinin altını çizen Baca, “Bunu yapabilmek için öncelikle verimli defne sahalarımızı köylümüzü de mağdur etmeden rehabilite etmek, canlandırma kesimleri ile kantite ve kalite artırımını sağlamamız gerekmektedir. Bizler üstümüze düşen görevi yapıyoruz ve yapacağız. Sizler de yeşil altın defneyi tam anlamıyla sahiplenirseniz amacımıza çok daha kolay ulaşırız. Bugün itibariyle Emirler Köyü 200 ton yaş defne sürgünü üretmiş durumda ve bu yaklaşık 130 bin TL gelir demektir. Üretimin devam ettiği göz önüne alındığında geliriniz daha da artacak demektir” diye konuştu.

Eğitimin amacının, daha kaliteli defne yaprağı üretimini sağlamak ve bu yolla hem köylünün hem sektörün gelirini artırmak olduğunu vurgulayan Baca, eğitimi düzenleyenlere teşekkür etti.

Eğitime katılanlara daha sonra sahada kesim şekilleri ve teknikleri yerinde uygulamalı olarak gösterilerek, nakliye, depolama ve kurutma işlemlerinin nasıl yapılması gerektiği anlatıldı.
Kaynak: İHA