Socar Türkiye'ye Rafineri Yatırımı İçin 475 Milyon Dolar Transfer

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim Yarımadası'nda çalışmaları süren Star Rafinerisi için bugüne kadar harcadıkları yaklaşık 350 milyon dolara ilave olarak, gelecek aylarda gerçekleştirecekleri harcamalar için gerekli 475 milyon doların transferini Azerbaycan'dan gerçekleştirdiklerini açıkladı.


SOCAR Türkiye'den yapılan açıklamada, SOCAR'ın rafineri yatırımında kullanılmak üzere Azerbaycan'dan Türkiye'ye 475 milyon dolar transfer edildiği belirtildi.

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, grup şirketlerinden Star Rafineri AŞ tarafından Petkim Yarımadası'nda çalışmaları süren Star Rafinerisi Projesi kapsamında, bugüne kadar harcadıkları yaklaşık 350 milyon dolara ilave olarak gelecek aylarda gerçekleştirecekleri harcamalar için gerekli 475 milyon doların transferini Azerbaycan'dan gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Bu transferin Türkiye'ye şimdiye kadar doğrudan yatırım amacıyla bir kerede gelen en büyük hacimli para transferi olduğuna işaret eden Yavuz, Petkim Yarımadası'nda gerçekleştirmekte oldukları ve 'Rafineri Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu'nu hedefledikleri 9 milyar dolar tutarındaki yatırımlarının en önemli ayağı olan rafineri yatırımında kullanılmak üzere transfer edilen bu para ile rafineri şirketinin sermayesini 1,9 milyar dolara çıkardıklarını anlattı.

Entegrasyon hedefi kapsamındaki yatırım portföyünün en önemli halkası olan rafineri projesinin toplam maliyetinin 5,5 milyar dolar olacağını ve bu rakamın 1,9 milyar dolarının öz kaynaklardan karşılanacağı bilgisini veren Yavuz, bu sermayenin fiilen harcanması sonrasında proje finansmanı olarak kredilendirilecek dış kaynağın kullanımına başlanmasının planlandığını bildirdi.

- Star Rafinerisi, 2017'de üretime başlayacak

Kenan Yavuz, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin de dahil olduğu toplam 18 milyar dolarlık yatırım portföyü ile SOCAR'ın, Türk ekonomi tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı olduğunu belirterek, bu yatırımların hem büyüklük hem de Türk ekonomisine etkileri bakımından çok derin anlamlar ifade ettiğini dile getirdi.

Bu yatırım portföyünün tamamlanması ile Türk ekonomisinin yıllık cari açığını 5 milyar dolar aşağı çekeceklerini vurgulayan Yavuz, şunları kaydetti:

"SOCAR olarak, Sayın Azerbaycan Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev ve Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 25 Ekim 2011 tarihinde temelini attıkları Star Rafinerimiz, programlandığı gibi 2017 yılında üretime başlayacak. Bugün transfer edilen 475 milyon dolar ile birlikte rafinerimiz için harcayacağımız tutar 800 milyon doları aşacak. Diğer yandan Petkim Konteyner Limanı, TANAP, enerji ve petrokimya yatırımlarımızın tutarı, 2008 yılında Petkim'i satın almamız ile birlikte 5 milyar dolar seviyesine yaklaşmış bulunuyor. Türkiye ve Azerbaycan stratejik ortaklığı ve kardeşliğinin ekonomik ayağında gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımızı kamuoyumuz ile paylaşmaktan büyük bir onur ve gurur duyuyoruz."

Kaynak: AA