Küresel Piyasalarda Emtia Fiyatlarındaki Düşüş Sınırlı Kaldı

Küresel piyasalar pozitif seyrini devam ettirmesiyle büyük borsa endekslerinde yeni rekorlar kırılırken, petrol fiyatlarındaki düşüşün sınırlı kaldığı ve kayıpların telafi edilmesi dikkati çekti.


ABD hisse senedi piyasalarında, İran'ın nükleer program konusunda Batı ile anlaşmaya varmasının da desteği ile gelen kar satışlarının sınırlı kaldığı ve yükseliş eğiliminin devam ettiği görüldü.

Dow Jones endeksi günü yüzde 0,05 oranında yükselişle tarihinin en yüksek kapanışı olan 16.073 puandan tamamlarken, Nasdaq bileşik endeksi 13 yıl aradan sonra ilk kez 4.000 puanın üzerini test etse de günü 3.995 puandan tamamladı. Nasdaq bileşik endeksinin tarihi zirvesi 2000 yılının Mart ayında gördüğü 5.133 puan seviyesinde bulunuyor. Analistler, perşembe günü Şükran Günü tatili nedeniyle piyasaların kapalı olacağını ve cuma günü yarım gün işlem yapılacağını hatırlatarak, piyasaların bugün ve yarın dalgalı bir seyir izleyebileceğini tahmin ediyor.

Bugün ABD'de öncelikli olarak konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri ile Richmond Fed imalat sanayi endeksinin takip edileceğini ifade eden analistler, hisse senedi piyasalarında etkisini artırmaya başlayan kar satışlarının gücünün de kısa vadeli yön üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.

Avrupa tarafında Merkez Bankası'nın eksi mevduat faizine teknik olarak hazır olduğu ve gerektiğinde bu adımın atılabileceği yönündeki haberlerin devam etmesi hisse senedi piyasalarını desteklemeye devam ediyor. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,88 oranında yükseliş kaydederek, tarihi kapanış rekorunu 9.300 puana taşırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,55, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,30 oranında değer kazandı.

Yurt içinde ise Asya borsalarında düşen petrol fiyatlarının pozitif etkisiyle güne güçlü alışlarla başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi 77.000 puanın üzerini test etse de bu seviyede tutunamadı ve günü yüzde 76.500 puanın hemen üzerinde tamamladı.

Analistler, petrol fiyatlarının ABD piyasaları açıldıktan sonra kayıplarını telafi ettiğini, dolayısıyla yurt içi piyasalara etkisinin sınırlı kaldığını belirtiyor. BIST 100 endeksinin 76.000 puanın üzerinde kalması durumunda 77.000 ve 77.700 dirençlerinin gündeme gelebileceğini ifade eden analistler, bugün ABD'de açıklanacak veriler ile yurt içinde PPK toplantı özetinin takip edileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

14.00 Türkiye, TCMB 19 Kasım PPK toplantısı tutanakları

15.30 ABD, eylül ayı konut başlangıçları

15.30 ABD, ekim ayı inşaat izinleri

16.00 ABD, eylül ayı S&P Case Schiller konut fiyat endeksi

17:00 ABD, kasım ayı tüketici güven endeksi

17.00 ABD, kasım ayı Richmond FED imalat endeksi

Kaynak: AA