Hem Ormanı Koruyorlar Hem De Yakacak İhtiyaçlarını Gideriyorlar

Adıyaman’da ormanlık alanda kuru yaprak toplayarak kışlık yakacak ihtiyacını karşılayan aileler, yaptıkları bu işle orman yangını riskini azaltıyor.

Hem Ormanı Koruyorlar Hem De Yakacak İhtiyaçlarını Gideriyorlar

Milyonlarca çam ağacının kuruyan yaprakları ailelerin kışlık yakacak ihtiyacını karşılıyor. Çam ağaçlarından dökülen kuru yaprakları tırmıklarla toplayan aileler, bu topladıkları yaprakları kışın kayacak olarak kullanıyor. Tırmıklarla toplanan ve torbalara konulan kuru çam yaprakları, sobalı evlerde odunların tutuşturulmasında kullanılıyor.

Vatandaşlar bir taraftan kışlık ihtiyaçlarını çıkartıyor bir taraftan da oluşabilecek orman yangını riskini azaltıyor. Ağaçların dibinde biriken kuru yapraklar, yazın atılan bir izmarit veya bırakılan bir cam şişe sebebiyle yangına sebep olabiliyor. Toplanan kuru yapraklar ile yangın riski azalıyor.

Mehmet Çalım, sobada odunları tutuşturmak için bu yaprakları topladıklarını dile getirerek, bir taraftan da ağaçların dibindeki kuru otları toplayarak orman yangını riskini azalttıklarını ifade etti.

Çalım, “Kışın soba tutuşturmada kullandığımız bu yapraklar çok işimize yarıyor. Hem biz faydalanıyoruz hem de burada cam ve sigara izmaritlerinden doğabilecek yangına bir nebzede olsa engel olmuş oluyoruz” dedi.

Kaynak: İHA