Elektrik İletim Hattı Toplantısından Uzlaşma Çıkmadı

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı olan Yeniceköy üzerinden geçecek olan Enerji İletim Hattı Projesi için Vali Ahmet Çınar’ın talimatıyla Lapseki Kaymakamlık Toplantı Salonunda köylü vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen bilgilendirme oturumunda uzlaşma sağlanamadı.

Elektrik İletim Hattı Toplantısından Uzlaşma Çıkmadı

Toplantıya Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi TEİAŞ İletim Hatları Tesis Daire Başkanı Mehmet Akçelik, 2. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürü Hüseyin Bozkurt, Tesis ve Kontrol Müdürü Şentürk Eroğlu’nun yanında çok sayıda uzman katıldı.

Yenice köylü vatandaşlarla beraber çözüm sürecine katkı sağlayabilmek için Lapseki Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdiresi Hatice Ceren, Ak Parti İlçe Başkanı Murat Gürşen ve İl Genel Meclis Üyeleri de toplantıya katıldı.

Gergin başlayan toplantıda, ilk projede maden sahasından geçen güzergahın değiştirilerek meyve bahçelerinden geçmesine anlam veremediklerini ifade eden Yenice köylü vatandaşlar, yeni bir rota planı oluşturulmasını istedi. TEİAŞ yetkilileri maden işletmesi olan alandan güzergahın kaldırılmasının yasal bir zorunluluk olduğunu ifade ederek, dinamitle patlatma yoluyla çalışmalar yapılacağı için enerji iletim hattın tekrar aynı yerine alınmasının söz konusu olmayacağını anlatmaya çalıştı.

Meyve bahçelerinden geçilmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden TEİAŞ yetkilileri, “Arazinin hiçbir alanını kullanamıyoruz. Bir tarafta kentsel dönüşüm alanı var. Diğer taraftan DSİ’ne ait sulama göleti sahası mevcut. Alt tarafta yine yerleşim yerleri var. Biz bir hattı yaparken en ekonomik şekilde hazırlayarak yapıyoruz. Meyve bahçelerinden geçerken en az zararla hattın geçişini sağlayacağız” dediler. Köylülerin itirazı üzerine açıklama yapmak zorunda kalan Elektrik İletim Anonim Şirketi TEİAŞ İletim Hatları Tesis Daire Başkanı Mehmet Akçelik, “2009 yılında bu proje önümüze geldiğinde Genel Müdürlüğümüzde büro çalışmalarında tahmini bir güzergah belirledik” dedi.

En ekonomik ve en kısa mesafede belirlenen haritadaki güzergahta, devlet proje ve yatırımların asla görülemeyeceğinin altını çizen Daire Başkanı Akçelik, 25 tane kamu kuruluşuna bu güzergaha yönelik yatırımlar olup olmadığını sorduğunu ifade etti.

Maden İşleri Genel Müdürlüğünden gelen cevapta, kamu yararı olan işletme sahasına girilemeyeceği talimatı gelince iletim hattı güzergahı zorunlu değişikliğe uğradı. Bu işlemin yasal zorunluluk olduğunu yineleyen Daire Başkanı Akçelik, tüm açıklamalara rağmen köylü vatandaşları ikna edemedi.

Yenice köyde yer alan meyve bahçelerinden geçecek olan dört adet direk ayaklarının her biri 12 metrekare alana konuşlanacak. Toplamda 50 metrekarelik alanı kullanamayacak olan yenice köylü vatandaşlar, sökülen ağaçların ömrü kadar elde edilecek ürünlerin parasının verilmesine olumlu bakmadı. TEİAŞ yetkilileri meyve bahçelerini elle kazarak en az zararı vereceklerini taahhüt ederek toplantıyı tamamladı. İkna olmayan yenice köylü vatandaşlar, “1’nci sınıf tarım arazisinin üzerinde çalışma yapılmasına kesinlikle karşıyız” diyerek direnişe geçeceklerinin mesajını verdi. Yayılacak olan radyasyonun 1800 Mhz frekansla çalışan cep telefonlarından 36 kat daha masum olduğunu açıklayan TEİAŞ yetkilileri, uzlaşma toplantısından eli boş döndü. Toprak Koruma Kurulundan alınan karar neticesinde hat çalışmalarına bu saatten sonra müdahale edilmesi noktasında köylü vatandaşların güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmesinin hoş bir durum ortaya çıkarmayacağı belirtildi.
Kaynak: İHA