Torbalı Marka Kent Olma Yolunda

Torbalı'da sosyal yaşam 10 yıl öncesine göre çok gelişti.

Torbalı Marka Kent Olma Yolunda
Bu gelişimin sağlanmasında en büyük pay belediye yatırımları oldu. 10 yıl önce hiçbir sosyal tesisi olmayan belediyenin bugün her mahallede, her beldede farklı bir sosyal tesisi bulunmakta. Birçoğu hizmete açık durumda olan tesislerin, büyük bir bölümü de inşaat halinde. Bu tesislerin de kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.
TORBALI, MARKA KENT OLDU
Torbalı’daki bu hızlı değişim, Irak Planlama Teşkilatı, Almanya Wunsiedel kenti yöneticileri, İtalya Montecatini kenti yöneticileri, Burkina Faso üst düzey devlet erkanının da dikkatini çekti. Torbalı ile kardeş kent projesi yapmak için dünyanın farklı kıtalarından birçok ülke sıraya geçmiş durumda. Torbalı Belediyesi, ilçenin farklı noktalarına yaptığı yatırımlarla Torbalı’yı marka kent haline getirdi. Bundan 10 yıl önce işçi göçü alan Torbalı, bugün geldiği noktada yaşam göçü almaya başladı.

Çevre il ve ilçelerden göç eden insanlar, Torbalı’da mülk sahibi olmaya başladılar. Gelen göç inşaat sektörünün, esnaf yapısının şekillenmesinde önemli rol oynuyor. Kentteki asayiş olayları oranının düşük olması, temiz çevre ve kentin doğal yapısı da bu göçlerin şekillenmesinde önemli bir paya sahip.

BELEDİYE NE YAPTI?
Kentteki sosyal yaşam ve hayat standartlarının yükselmesinde en büyük pay Torbalı Belediyesi’nin. Belediye son 10 yıl içinde, Torbalı’da birçok kalıcı esere imza attı. Hemen her mahallede ayrı bir tesis inşa eden belediye, çevre temizliği, altyapı, yol, cadde ve parke, meydan, oyun parkları, sosyal alanlar, kafeteryalar, yeşil alanlar ile kentin kısa sürede gelmesine ön ayak oldu. Düzenli imar uygulamaları ile kentin doğal yapısı da korundu ve sosyal alanlar yaratıldı.

ESKİ YAPILAR, SOSYAL HAYATA KAZANDIRILDI
Belediyenin yaptığı çalışmalar arasında tarihi yapıların kent yaşamına dahil edilmesi de var. çürümüş, yıkılmaya yüz tutmuş, tinerci yuvası haline birçok tarihi bina restore edilerek sosyal yaşama kazandırıldı. Kazımpaşa İlköğretim Okulu, Abdülhamit döneminden kalma tarihi tahıl ambarı ile hipodrom binası ve eski Sıtma Savaş binası bu eserlerden sadece birkaçı.
Kaynak: İHA