Kuzey İrak Bölgesel Kürt Yönetimi Bakanı Mehmoud’dan Artuklu Üniversitesi'ne Ziyaret

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Kültür ve Gençlik Bakanı Dr. Kawa Mehmoud, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde 'Kürt algısında din ve iktidar ilişkisi'ni ele alan bir konferans verdi.

Kuzey İrak Bölgesel Kürt Yönetimi Bakanı Mehmoud’dan Artuklu Üniversitesi'ne Ziyaret

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Bölümü’nün daveti üzerine konferans vermek üzere Mardin’e gelen Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Kültür ve Gençlik Bakanı Dr. Kawa Mehmoud, Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ve Kürt Dili ve Kültürü Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım’la bir araya gelerek, akademik ve bilimsel ilişkileri artırmak için oluşturulacak yeni mekanizmalar üzerinde istişarelerde bulundu. Konferans öncesi bir konuşma yapan Rektör Yardımcısı ve Kürt Dili ve Kültürü Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Barzaniler’in adlarını Şirin Dağı’nın güney eteklerinde kurulmuş Lan ve Mergesor ilçesine bağlı olan Barzan köyünden aldıklarını belirterek, Barzaniler’in yedi koldan oluşan bir aşiretler topluluğundan oluştuklarını ifade etti.

Barzaniler’in Kürt tarihinde oynadıkları aktif rolün önemine de sık sık vurgu yapan Prof. Dr. Yıldırım, Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nda eğitim ve öğretimin Kürtçe’nin Türkiye’de en çok konuşulan “Kurmanci” ,“Zazaki” ve çok yönlü öneminden dolayı “Sorani” lehçeleriyle yapıldığını, üç lehçeyle ilgili dil bilgisi, imla, klasik Kürt edebiyatı, modern Kürt edebiyatı, leksikoloji ve paleografya gibi derslerin verildiğini söyledi

Daha sonra söz alan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ise, katılımcıları dört dilde selamlayarak, Bakan Mehmoud’un ziyaretinin Mesut Barzani’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la buluştuğu ve bazı görüşmeler gerçekleştirdiği bir sürece denk gelmesini hoş bir tesadüf olduğunu kaydetti

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Kültür ve Gençlik Bakanı Mehmoud, konferansta siyasal kültürün katılımcı vatandaşlık ve sürdürülebilir kalkınma esasları üzerine inşa edilmesi gerekliliğinden söz ederek, fikirsel ve sanatsal alanlarda mücadele veren kesimlerin bu oluşumda aktif bir rol oynamasının elzem olduğunu belirtti.

Kültürün sosyal bir faaliyet olarak tanımlanabileceğine işaret eden Mehmoud, "Başarılı politikaların hayata geçirilebilmesi için haklar ve özgürlükler bağlamında belli bir olgunluğa erişmek ve aydın-iktidar çatışmalarının aydınlar lehine sonuçlandırılması gerekir. Sivil demokratik kültür ancak mezhepsel, etnik ve dinsel çatışmalardan uzak bir atmosferde başarılı olabilir" diye konuştu.

Mehmoud, “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi”nin ana önceliklerinin bölge halklarıyla mevcut ortak tarihi, kültürel ve sosyal yakınlıktan hareketle bölgede barış, istikrar ve refahın egemen olmasının sağlanması olduğunu belirterek, Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Bölümü’nün bu noktada ortaya koyduğu takdire şayan çalışmaların hem Türkiye hem de “Kürdistan Bölgesel Yönetimi” üniversiteleri tarafından her yönüyle desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İHA