Chp Genel Başkan Yardımcısı Öztrak Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, devletin katılım bankası kurmasının Anayasa'nın 24. maddesiyle çeliştiğini öne sürerek, "Bu maddeye göre, kimse devletin ekonomik düzenini, temel düzenini, kısmen de olsa din kurallarına dayandıramaz" dedi. </span>


<span><span>Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. </span></span>

<span><span>Mali disiplinin kalmadığını öne süren Öztrak, özelleştirme gelirlerinin normal vergi geliri gibi bütçeye yazıldığını söyledi.

Hükümetten yapılan açıklamalarda, geçen yıla göre bütçede düzelme olduğunun ifade edildiğini belirten Öztrak, "Düzelme var diyorlar, aslında makyaj malzemelerini çıktığınızda bozulma var. Hükümet bu makyaj işini çeşitli politika alanlarında çok iyi yürütüyor" diye konuştu.

</span></span>

<span><span>Merkez Bankası'nın, Başbakan'ın ekonomiye ideolojik yaklaşımının ipoteği altında olduğunu öne süren Öztrak, Merkez Bankası'nın döviz kurunu kontrol altına alamadığına dikkati çekti. Öztrak, Merkez Bankası'na, elindeki araçları kullanması tavsiyesinde bulundu. </span></span>

<span><span>-Diyanet-BDDK ilişkisi </span></span>

<span><span>Bu hafta başında basından, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın BDDK ile çalıştığı ve bankacılık ile ilgili görüş vereceğini öğrendiklerini ifade eden Öztrak, bu girişimlerin Anayasa'nın 24. maddesine aykırı olduğunu iddia etti. Öztrak, "Devletin katılım bankası kurması Anayasa'nın 24. maddesiyle çelişir. Bu maddeye göre, kimse devletin ekonomik düzenini, temel düzenini, kısmen de olsa din kurallarına dayandıramaz. Özel kesim katılım bankası kurabilir ama devlet katılım bankası kurmaya soyunduğu andan itibaren anayasanın bu maddesiyle çelişir" şeklinde konuştu.

</span></span>

<span><span>Bütün dünyada "sukuk" adı verilen sistemin geliştiğine dikkati çeken Öztrak, "Bu sukuk belgeleriyle ilgili dışarıdan fetva aldılar ya, dinen caiz midir değil midir diye, devlet buralarda paralar ödedi, bu sukuk endüstrisi dünyada bayağı gelişen bir ekonomi. Türkiye de bu işin merkezi olsun, bundan para kazanalım, istiyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı bir devlet kurumudur. Bunu, bir devlet kurumu eliyle yapamazsınız. İlahiyat profesörleri bir araya gelirler, şirket kurarlar, bu işi yaparlar ama devlet, Diyanet bu işlere girdiği zaman, bu olmaz" diye konuştu.

</span></span>

<span><span>"Mal mülk edinme konusunda bizim Diyanet İşleri Başkanlığı da Vatikan'dan aşağı kalmamaya başlamış" diyen Öztrak, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın şirketlerine dikkati çekerek, bu şirketlerin ciddi şekilde kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

</span></span>

<span><span>-"Türkiye rezidans ekonomisi oldu"</span></span>

<span><span>Başbakan Erdoğan'ın 3. Sanayi Şurası'nda yaptığı konuşmayı anımsatan Öztrak, IMF'ye olan borcun sıfırlanmasıyla ilgili olarak, "Mayıs ayında hükümetin sıfırladığı borç, geçmiş hükümetlerin borcu değil, AKP'nin borcudur. 2005'te IMF'den alınan borcun, Mayıs ayındaki son taksiti" dedi.

</span></span>

<span><span>Türkiye'nin durumundaki ülkelerin 2005 yılında IMF ile bütün işlemlerini bitirmiş olmalarına rağmen AK Parti Hükümeti'nin bu tarihte IMF ile anlaşma yaptığını söyleyen Öztrak, "IMF'ye borç falan verdiğimiz de yok" ifadesini kullandı. Öztrak, 373.3 milyar dolar dış borç olduğunu belirterek, ödenenin 10 katı borçlanıldığını savundu. Mevcut tablonun Türkiye'yi en kırılgan ekonomiler arasına soktuğunu da ileri süren Öztrak, "Türkiye, benzer ülkeler içinde en kötü ülke durumundadır" diye konuştu.

</span></span>

<span><span>Sanayide temel meselenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetinin politikaları olduğunu iddia eden Öztrak, "Dünya imalat sanayiinde artık yokuz. Türkiye alışveriş merkezleri ve rezidans ekonomisi olmuştur" dedi.

</span></span>

<span><span>-"Su temin edilen Kızılderililerin barajı ve kumarhanesi var"</span></span>

<span><span>TİKA'nın ABD'nin Oregon eyaletinde 5 bin Kızılderili'ye su temin etmeyi amaçlayan 200 bin dolarlık yardımda bulunduğuna ilişkin Başbakan Erdoğan'ın sözlerini hatırlatan Öztrak, şöyle devam etti:</span></span>

<span><span>"Başbakan'ın, 'temiz su içsinler diye çeki teslim ettik' dediği bu Kızılderili şefi Joseph Moses'in bir internet sitesi var. Bu internet sitesine giriyorsunuz, Başbakan'ın 200 bin dolar çek gönderdiği bu kabilenin sahip olduğu işletmeleri görüyorsunuz. Tatil köyü, kumarhane, orman ürünleri işletmesi, plaza, kompozit ürün fabrikası... Bunlar o kabilenin ortak, sahip olduğu şirketler. En komik olanı da Başbakan'ın 'çıkaracağımız suyu Kızılderililer içecek' dediği Kızılderililerin, Oregon'un en büyük barajına sahip olmaları. Kabilenin bir enerji su şirketi var, bu enerji su şirketi de Oregon'un en büyük barajına sahip, ortağı. Bir bardak suyu tüm millet içeceğiz, anlaşılıyor."</span></span>

<span><span>Türkiye'de Ordu merkeze bağlı Gökömer köyünde, Antalya Gazipaşa'ya bağlı Küçüklü köyünde ve diğer bazı köylerde vatandaşların susuzlukla karşı karşıya kaldığını belirten Öztrak, "Başbakan ise 200 bin doları kumarhane işleten bir kabileye hibe etmiş" ifadesini kullandı.</span></span>

<span><span>Bir gazetecinin, Meclis Başkanvekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut'un karma eğitimle ilgili sözlerini hatırlatılması üzerine Öztrak, "Türkiye'nin bu genç nüfusunu iyi eğitmek durumundayız. Ama bakın biz eğitimle ilgili neler yapıyoruz; kızlı erkekli mi, ayrı ayrı mı olsun, Bunlar artık dünyanın gündeminde olmayan konular. Toplumun her alanında bölünmeler yaratıyoruz; ırki, mezhebi bölünmeler. Türkiye'nin bu bölünmelerle gidecek bir yeri yoktur" diye konuştu.

</span></span>

Kaynak: AA