'Türkiye, Herhangi Bir Ülkeden Talimat Almaz'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde "Heybeliada Ruhban Okulu'nun koşulsuz olarak veya gecikmeksizin açılmasına yönelik karar tasarısının" kabul edilmesinin, hiçbir geçerliliğinin olmadığını söyledi.


Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nin Avrupa, Avrasya ve Yükselen Tehditler Alt Komitesi'nde kabul edilen söz konusu karar tasarısının, Rum asıllı Amerikalı bir siyasetçi tarafından teklif edildiğine dikkati çekti.

Çavuşoğlu, böylesine tavsiye kararları alınırken meseleye tek taraflı bakılmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Amerika'da demokrat geçinen Rum asıllı siyasetçi, 'Batı Trakya Türklerinin hakları da verilsin ya da Avrupa'da başkentinde cami olmayan tek ülke Yunanistan, burada da cami açılsın' deseydi uygun olurdu. İnsan Hakları Mahkemesi kararı olmasına rağmen Yunanistan'da Türkçe isimlerin kullanılmasına izin verilmiyor. Rum asıllı siyasetçi, 'Bu demokrasiye, Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye yakışmıyor. Demokratik standartlara, özgürlüklere, hukukun üstünlüğüne de yakışmıyor. Çünkü İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararı var', deseydi ve diğer taraftan da yine 'Ruhban Okulu'nun açılmasını da istiyoruz, arzu ediyoruz' deseydi uygun olurdu, daha şık olurdu, daha demokrat olurlardı."

-"Biz zaten Türkiye olarak Ruhban Okulu'nun açılması için çalışıyoruz"

"Bir ülkenin meclisinin başka bir ülkenin iç meselesiyle ilgili karar alması kadar yanlış bir şey olamaz. Yani bu kararın hiçbir geçerliliği yok her şeyden önce" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Netice itibarıyla biz zaten Türkiye olarak Ruhban Okulu'nun açılması için çalışıyoruz. Mevcut Anayasayla ilgili engeller var. Onların arzularıyla Anayasa'daki maddeler biraz çelişiyor. Biz bunu işin doğrusu tabii ki Yunanistan'da, Batı Trakya Türkleri başta olmak üzere orada soydaşlarımızın haklarının verilmesini önemsiyoruz ama kendi vatandaşlarımızın hakkını verirken de illa ki bir karşılık esası gütmeden, kendi vatandaşlarımız hak ettiği için bunun açılması gerektiğine inanıyoruz. O nedenle bugüne kadar Ruhban Okulu'nun açılması hariç, vakıf mallarının geri verilmesi, diğer hakların verilmesi gibi birçok alanda haklar verdik."

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde alınan kararın samimi ve nezaketli bir karar olmadığını, bunun, "koşulsuz, şartsız açılsın" gibi hoş olmayan üsluptan anlaşıldığını dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugüne kadar Türkiye'de farklı dinlerden azınlıklara, buna Ermeni azınlık da dahil birçok haklar verildi.

Çok olumlu gelişmeler oldu. Takdirine ihtiyacımız yok ama memnuniyetle karşılıyoruz da diyebilirlerdi. 'Ruhban Okulu'nun da açılması önemlidir' denilseydi, bu çok daha nezaketli olurdu, şık olurdu. Onların, bu şekilde bir üslubu kabul etmeyen Türkiye'nin, herhangi bir ülkeden talimat alarak iş yapan bir ülke olmadığını bilmeleri lazım."

Kaynak: AA