'Ankaralı' Ressamlar Paris Anadolu Kültür Merkezi'nde Sergi Açtı

Kafkas kökenli Rus Devlet Sanatçısı Hızır Teppeev ve atölyesinde resim çalışması yapan 5 ressam, Paris Anadolu Kültür Merkezi sergi salonunda "Turkuaz Grubu" adı altında, Anadolu'da halkın günlük yaşantısının tuvale yansıtılan resimleri Paris'li sanatseverlerle buluşturdu.

'Ankaralı' Ressamlar Paris Anadolu Kültür Merkezi'nde Sergi Açtı

Serginin açılış konuşmasını Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr. Fıtrat Demir Onger yaptı. Dr. Onger, "Paris'li sanatseverler hepinize hoş geldiniz diyorum ve aralarında mimar, memur ve benim gibi doktor olan ünlü ressam hocamız Hızır Teppeev'in öğrencileri İsmail Çeşmeci, Şule Günsür, Kıyasi Aybak, H.Ümit Gözüm ve Dilber Miray Kuran aramızda bulunuyor. Sanatçılarımızı sizlerin huzurunda bu güzel çalışmalarından dolayı kutluyorum" dedi.

Sözü alan Turgut Kural, "Paris Anadolu Kültür Merkezi'nin yine başarılı bir organizasyonuyla bir resim sergisi vesilesiyle bir aradayız. Artık Dr. Demir Onger'in bu resim sergileri Paris'te önemli bir kültürel aktivite olarak takvimde yerini alıyor. Gidilmesi gereken ve gidilmezse olmayacak etkinlikler haline geliyor. Bundan dolayı kendisini tebrik ediyorum. Ressamlarımızı da buraya daha ziyade Türkiye'den değişik insan ve yer manzaralarıyla gelmişler. Bazıları olduğu gibi bazıları yorum. Burada sanatçı gözüyle Türkiye'yi bizlere sunuyorlar. Bunun Anadolu Kültür Merkezi'nde olması aslında çok güzel bir tesadüf. Çünkü burada Türkçe öğrenmek üzere gelen kişilere Türkçe'nin ötesinde Türkiye ve Türk sanatçılarının eserleri değişik bir kültürel değişim imkanı sağlıyor. Kültürel değişim demişken buraya gelen sanatçılarımıza tabii Paris'in Türk resim tarihinde önemli bir yeri olduğunu, Paris'te çok büyük Türk Ressamlarının gelip geçtiğini, burada çalıştıklarını, buradan etkilendiklerini ve burayı etkilediklerini de hatırlatmak isterim. Bu sözlerimden sonra kendilerini dünya resim tarihinde yeri olan geçen yüz yılın başında öncü durumunda olan bu şehirdeki resimleri, imkanları, resimlerin dünyada koleksiyonerlerin önüne ne şekilde çıktığını, buradaki değişik ortamlarda ve olaylarda görmelerini de tavsiye ediyorum. Başta Hızır Teppeev ve ressamlara eserlerini buraya getirdikleri ve bizlerle paylaştıkları için hepsine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Paris'teki sergide eserleri sergilenen ressamlardan İsmail Çeşmeci, sergiye gösterilen ilgiden dolayı kısa bir konuşma yaptı. Ressam Çeşmeci, "Değerli misafirler hepiniz hoş geldiniz bizlere şeref verdiniz. Bizler Paris'e ilk defa geliyoruz. Tabii ki burası Paris sanatın merkezi burada bizim göreceğimiz çok şey var. Nitekim dün Louvre Müzesi'ne uğradık gerçekten büyük ressamları hayranlıkla izledik. Bizler de Anadolu'dan birer parça getirmeye çalıştık. Belki onlar kadar usta değiliz ama olsun kendi memleketimizin sıcaklığını buraya taşıdık diye düşünüyoruz. Tekrar hepiniz hoş geldiniz diyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA