Başbakan Erdoğan’dan Kardemir ve Karabük Üniversitesine Övgü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ATO Congresium Merkezi’nde düzenlenen “Orta ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Avrasya’nın Üretim Üssü Türkiye” ana temalı 3. Sanayi Şura Toplantısı’na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KARDEMİR ve Karabük Üniversitesinden övgü ile bahsetti.

Başbakan Erdoğan’dan Kardemir ve Karabük Üniversitesine Övgü

Başbakan Erdoğan, şuara yaptığı konuşmada Üniversite sanayi işbirliğinin en güzel örneğinin Karabük Üniversitesi ve KARDEMİR arasında yaşandığının vurgusunu yaparak, “ Bugün Türkiye’de bu kadar büyük hızlı tren yatırımları gerçekleşirken bu yatırımları neden bu ülkede hızlı tren vagonu ve rayı üretmek için bir fırsat olarak değerlendirilmiyor. Mesela geçtiğimiz günlerde Devlet Demir Yolları- Karabük Üniversitesi ve KARDEMİR arasında KARDEMİR’de uzun ömürlü ray üretimi, üniversite sahasında test edilmesi ve TCDD’nin teknik destek sağlaması konusunda işbirliği kararı alındı. Bu kapsamdı Karabük Üniversitesi bünyesinde Türkiye’de ilk defa Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü açıldı. Sadece bu örnek bile Türkiye’de bütün kurumlar bir zihniyet devrimi yaşadığını artık sorunları çok farklı perspektifle yaklaştığımızı, geleceğin adımlarını şimdiden attığımızı açık ve net gösteriyor. Bu tür çalışmalarla 2023 yılına kadar Ar-Ge harcamalarının Milli Gelire oranını yüzde 3, yüksek teknolojili ürünlerin üretimi içindeki payını ise yüzde 20 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın KARDEMİR ve Karabük Üniversitesi tarafından takdirle karşılanması her iki kurumu da oldukça memnun etti.

Türkiye’nin ilk ve tek 72 metre hızlı ve normal tren rayı üreten ve bu alanda yaptığı yeni yatırımların Başbakan nezdinde takdir bulmasının kendilerini sevindirdiğini söyleyen KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demire, “ KARDEMİR ve Karabük Üniversitesinin yaptığı işbirliği sonucu elde ettiğimiz başarı ve raylı sistemler üzerine yaptığımız yatırımların hükümetimiz tarafından yakından takip edilmesi ve övgüyle bahsetmesi bizlere ayrı bir onur ve heyecan katmıştır. Başbakanımızın yaptığı bu konuşma bize güç ve heyecan vermiştir. KARDEMİR olarak 72 metre uzunluğunda uluslar arası kalitede ray üretimimizin yanı sıra lokomatif ve tekeri ile yatırımız var. Sadece bu yatırımlarımız 140 milyon dolar üzerinde bir yatırımdır. Ray üretimin yanı sıra makas üretimimizde var. Bu üretimlerimizin geliştirilmesi adına teorik olarak yapılmış olan laboratuar var. Üniversitemize raylı sistemler için 3 kilometrelik test parkuru kuruluyor. KBÜ bünyesinde kurulan raylı sistemler mühendisliği ile buna ayrı bir katkı vermiş olup üretimimizi bilimsel açıdan geliştirmeyi de hedef haline getirdik. 3 Milyon yıllık üretime yaklaşan fabrikamız ile Karabük raylı sitemlerin üretim merkezi olacak. Raylı sistemlerde kullanılan ana temel üretimleri zaten Karabük olarak bizler üretiyoruz. Ciddi bir çaba ile önümüzdeki sıkıntıları açtık ve yakında bazı yatırımlar da devreye girecek. Karabük bu üretimlerle hem ülkenin hem de bölgenin lokomotif şehirlerinden bir tanesi olacak” dedi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise, Başbakan Erdoğan’ın Sanayi şurasında yaptığı konuşma ile 6 yıllık bir geçmişe sahip Karabük Üniversitenin doğru yolda olduğunun bir kez daha göstermesi kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Üniversitelerine ve şehre bu onuru yaşatan KARDEMİR yönetimine ve Karabük halkına sonsuz şükranlarını ileten Rektör Uysal, “ Sayın Başbakanımızın bu açıklaması Karabük Üniversitenin doğru yolda olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bundan sonraki çalışmalar bizim için çalışmalarımızı daha da motive edecektir. Fikir bazlı değil Karabük Üniversitenin Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünde yetiştirdiği mühendisleri ülkenin imarında önemli rol oynayacaktır. Bizler KARDEMİR’in katkıları üniversitemize kurulan Demir Çelik Enstitüsü ile yurt dışına gidecek dövizin ülkemizde kalmasını da sağladık. Sadece dövizin kalmasından ziyade Know-how’u da hayata geçirmiş oluyoruz. Bu ülkemizin rekabet gücünü de daha da arttıracak. KBÜ olarak en büyük amacımız raylı sitemler vadisi olmak için bütün çalışmaları yapıyoruz. 3 kilometrelik test merkezide yakında çalışmalarını tamamlayacağız. Hükümetimizin son aldığı kararla raylı sistemlerde yüzde 51 yerli üretim isteniyor. Bu üretimlerinde test edilmesi için Karabük Üniversitesinde kurulan demir çelik enstitüsünün yanında test merkezlerimiz tarafından yapılacak. Bunlar Türkiye’de il yapılan çalışmalar. Kısacası Üniversite-sanayi işbirliği başka şehirlerde sözde kalırken, biz burada bunu fiiliyata döküp 3 yıldır bu işbirliği yapıyoruz. KARDEMİR’in 76 yıllık birikimini KBÜ olarak kullanıyoruz ve devam eden yüzlerce projemiz var. Öğrencilerimiz üretim sahasında eğitim yapma şansı buluyor ve buda bizim farkındalığımızı bir kez daha ortaya koyuyor” dedi.

Kaynak: İHA