Aile Eğitim Programı 2013 Basın Lansmanı ve Ödül Töreni
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, aile eğitim programlarına ilişkin, “Kulaktan dolma yanlış bilgilerle değil, bilimsel ve teknolojik alt yapısı hazır ve bu işi bilenlerin o aileye destek vereceği bir hizmet anlayışı hayata geçiriyoruz” dedi.
Aile Eğitim Programı 2013 Basın Lansmanı ve Ödül Töreni Ankara Rixos Otel’de gerçekleşti. Törende konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, neden bu programı yaptıklarını anlatarak, evlilik kurumunun çok önemli olduğunu ve gençlerin buna karar verdikleri zaman nelerle karşılaşacaklarını, neler yaşayacaklarını bilmediklerini kaydetti.
Ailenin önemini vurgulayan Bakan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ailenin hem neslin devamı için hem de bugün gelenek görenek dediğimiz, sözlü olan yazılı olmayan ve yaşamımızda çok önemli bir noktaya temas eden konuların nesilden nesile aktarılması demek. Yani çok büyük bir okuldan bahsediyoruz. Yaşam başladığı zaman okulda başlıyor ve aileyle başlıyor. O kadar önemli bir kurum ki dolayısıyla bizim her noktasında bu eğitime, yaşamın ve ailenin bir parçası haline dönüştürmemiz gerekir. Eğer baktığınızda sevginin, muhabbetin, sempatinin, sabrın, hoşgörünün, empatinin en önemli kurumsal alt yapısıysa ve bugün aslında bu noktalarda toplumda bir sorun yaşanıyorsa birey ve toplum arasındaki en temel geçiş köprüsü, gönül köprüsü de aile ise bu değerlerin, bu eğitimin, bu yapılan çalışmaların aslında ne kadarda önemli olduğunu bize anlatıyor. Çünkü tek başına sevgi ve saygı yetmiyor. Zaman zaman güvenin, sorumluluğun öne çıktığı bir kurumdan ve bir yaşamdan bahsettim.”
Bu işe sahip çıkıldığı ve başarılması için herkesin kendi makamında gerekli takibini yaptığı ve sonuçlandırdığı için valilere teşekkür eden Şahin, “Bugün 3 bin, bizim bu konuda eğitim olgumuz oluştu çok önemli bir alt yapı, beşeri sermayemiz kuvvetlendi. Bütün Anadolu’da bugün illerde bunu yapabilecek bir alt yapı oluştu. Şimdi ilçe bazlı bunların alt yapısını oluşturuyoruz” diye konuştu.
Sosyal hizmet anlayışı ve sosyal belediyeciliğin özellikle büyükşehirlerdeki önemini vurgulayan Şahin, “Yerel yönetimin sosyal belediyeciliğin ve insan odaklı yönetimin ne kadar önemli olduğunu size gösteriyor. Bu çalışmalar da valilerimizin belediye başkanlarımızın aktif rol almaları bizim elimizi güçlendiriyor. Artık zaman birlikte hareket etme zamanı, artık zaman bende değil biz diye bilme senkronize olabilme ortaklıkları geliştirebilme zamanı” değerlendirmesini yaptı.
Bakan Şahin, ne yapmaya çalıştıklarıyla ilgili olarak da, “Aslında bunu evlilik öncesinde değil, evlilik devam ettiği sürece, çocuk olduğu zaman neye ihtiyacı varsa o ailenin ihtiyaçlarını giderecek bir bilgi ve teknolojik alt yapısı oluştu. Kulaktan dolma yanlış bilgilerle değil, bilimsel ve teknolojik alt yapısı hazır ve bu işi bilenlerin o aileye destek vereceği bir hizmet anlayışı hayata geçiriyoruz” dedi.
“KUMA GÖMDÜĞÜNÜZ ZAMAN BİR ŞEYİ ÇÖZEMEZSİNİZ”
Bu çalışmanın bir anda karşılığını bulamayabileceğini de kaydeden Şahin, “Sonuçta bu alan sosyal alan, özellikle büyük bir mücadele alanı ama sorunu görmezlikten gelip başını kuma gömdüğünüz zaman bir şeyi çözemezsiniz. Önce zamanın ruhunu yakalamanız, zamanın hikmetleriyle külfetlerini görüp, bunun için gerekli tedbirleri alıp, toplumun bilincini yükseltmek, farkındalığını artırmak bizim en büyük görevimiz” dedi.
Bakan Şahin, eğer ailede bir sıkıntı yaşanıyorsa, bunu nasıl çözeceği ve boşanmaların en büyük oranının yüzde 39’unun ilk beş yıl içerisinde olduğunu ve bu eğitimle beraber başladığı zaman bu işin biraz daha kolaylaştığını kaydederek, boşanmaya karar veren ailelerin bu sürecini nasıl yönetebileceğinin uzmanlık ve alt yapı isteğini vurguladı. Çalışmaların evlilik boyunca her noktada yapılacağını da belirten Şahin, Adalet Bakanlığı ile geçtiğimiz pazartesi günü çalışmayı tamamladıklarını ve Bakanlar Kurulu’nda Başbakan Müsteşarına hukuki alt yapıyı oluşturduklarını hatırlattı.
Yapılan araştırmalarda ayrılan çiftlerin yüzde 80’inin yeniden evlendiklerini söyleyen Şahin, “Bu önemli bir rakam ama daha da önemlisi yüzde 17’si ayrıldığı eşiyle, kırıp döküp, gönüller kırıldıktan sonra bakıyorlar ki doğru bir karar değil. Bakıyor ki sorunlar çözülmüyor daha da büyüyor. Yaptığı verdiği kararın yanlışlığını görüyor ve yeniden evlilik birliğine devam kararı. Biz o zaman diyoruz ki buna ne gerek var. Baştan danışmanlık, rehberlik, destek mekanizmalarını güçlendirelim. Zaten küçücük desteklerle bu kurum devam edecekse niye bu üzüntüyü çoğaltalım. Biz dağılmadan, kırılmadan, dökülmeden yanlarında olalım istiyoruz. Bunun bir hukuki alt yapısı var. Aile Mahkemesi hakimlerine dosya geldiği zaman, bizim sosyal hizmet uzmanlarımız nasıl devreye girecek bunu Adalet Bakanlığımız ile çalıştık. Hukuki düzenlemeyi Bakanlar Kuruluna gönderdik. İnşallah Bütçeden sonra bu hızlı bir şekilde geçecek. 3 bin aile uzmanımızla beraber bu süreçte, ekstra bilmeleri gereken bu uzmanlarımız yetiştireceğiz” diye konuştu.
Küçücük bir dokunuşla yüzde 17’yi kurtaracak şekilde yılda ortalama 20 bin aile kurumunu devam ettirecek bir alt yapı oluşturduklarını belirten Şahin, bu çalışmanın kendisini heyecanlandırdığını kaydederek, alt yapı çeşitliliği oluşturduklarını söyledi
“BEN DİYORUM Kİ YAKINDA ZANNEDİYORUM BAKANIMIZI KAYBEDECEĞİZ VE BELEDİYE BAŞKANI OLARAK BİZLERLE GAZİANTEP DE DEVAM EDECEK”
Konuşmaların ardından en çok aile eğitim programı açan illerin valilerine ve en çok eğitim açan belediyelerin başkanlarına ödülleri takdim edildi. Törene eşi Nevin Gökçek ile beraber katılarak ödülünü alan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Bakan Şahin’e kendilerini böyle bir ödüle layık gördüğü için teşekkür etti. Gökçek, “Fatma Hanım Aile Bakanı olduktan sonra Türkiye’de kadınlar ve aileler düzeyinde çok mükemmel değişiklikler oldu. Sayın Bakanımıza ne kadar teşekkür etsek az” dedi.
Başkan Gökçek’in Bakan Şahin’in Belediye Başkanı olması yönündeki sözleri ise dikkat çekti. Gökçek, “Ben diyorum ki yakında zannediyorum Bakanımızı kaybedeceğiz ve belediye başkanı olarak bizlerle Antep’te devam edecek. Durum öyle gösteriyor. Bu bizim için gurur kaynağı Antepliler için ise sevinç kaynağı” dedi.
Ankara’da aile konusunda ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini de söyleyen Gökçek, özellikle ailenin dağılmaması ve çocuklarla uyumu teyit etmek için Aile yaşam merkezlerinde ve Hanım lokallerinde düzenlenen seminerleri ve yaptıkları çalışmaları anlattı