32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Açıldı

32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı açıldı.


Tüm Fuarcılık Yapım tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenenen 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kitapseverlerle buluştu.

Yüzlerce imza ve 300 etkinliğin düzenleneceği, toplam 690 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuarın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, İstanbul Kitap Fuarı'nın ulusal değil, uluslararası anlamda, bölgesel değil dünyada saygın bir yerinin bulunduğunu söyledi.

Fuarın 32 yıldır başarılı bir şekilde devam etmesinin takdire şayan olduğunu belirten Özaslan, şunları kaydetti:

"Teknolojik sosyal gelişmelere paralel olarak okuma kültürü ve bu çerçevede yayıncılık sektörü ülkelerin gelişiminde önemli bir rol oynamakta. Türkiye'de de son yıllarda hızlı gelişim gösteren alanların başında yayıncılık gelmekte. Ülkemizde üretilen kitap adedi, başlık sayısı ve pazar büyüklüğü her geçen yıl artmakta. Ülkemiz yayıncılık sektörü, dinamik yapısıyla dünyanın önde gelen ülkeleri arasında ve diğer ülkelerle rekabet edecek şekilde üst seviyelere tırmanmakta."

Özaslan, Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin 2012 genel kurulunda açıklanan küresel istatistiklere göre, Türkiye'nin mevcut hacmiyle dünyada 13. sırada yer aldığını ifade ederek, 2012 yılı sonu rakamları itibarıyla yaklaşık 2,5 milyar dolarlık pazar hacmine sahip olduğunu dile getirdi.

Yayıncılık alanında hızlı büyüyen bir ülke olarak Türkiye'nin dikkati çektiğinin altını çizen Özaslan, "Kamu olarak kitap fuarlarını önemli organizasyonlar olarak görüyoruz. Fuar, yayıncılık sektörünün paydaşlarını bir araya getiren platform olmasının yanında okuyucuların hem yayıncılarla hem de kitaplarla buluşması açısından önemli. Bakanlığımız özellikle uluslararası anlamda kitap fuarlarına etkin bir şekilde katılma konusunda büyük çaba sarfetmektedir. Bu gayreti de gösterirken tabiki yayıncılarla büyük bir işbirliği içinde hareket etmekteyiz" diye konuştu.

- Çinli Bakan Yardımcısı Shulin'in konuşması

Fuarın okur konuğu olan Çin Halk Cumhuruyeti'nin Basın Yayın Radyo Televizyon ve İletişim Bakan Yardımcısı Wu Shulin, fuarın Türkiye ile Çin arasındaki yayıncılık işbirliğina katkı sağlayacağını ve eski dostluğun daha da derinleşmesi için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Shulin, çeşitli ülkelerin halkları arasında köprü inşa eden kitabın dünya barışı da katkı sağladığını kaydetti.

Kültür ve bilginin önemine dikkati çeken Shulin, "Çin de bir atasözü vardır; 'ülkeler arasındaki iletişim halklar arasındaki iletişimden başlar.' Halklar arasındaki öğrenmek, anlamak, iletişim sağlamak çok önemli, kitap ise en iyi araçlardan bir tanesi. Kitap, farklı ülkelerin halklarının birbirini anlaması ve iletişime geçmesi için önemli bir araçtır" ifadelerini kullandı.

Orhan Pamuk'un "Benim Adım Kırmızı", "Kar" ve "İstanbul: Hatıralar ve Şehir" isimli kitaplarının da Çince'ye çevrildiğini anımsatan Shulin, "Son 10 yıl içerisinde Türkiye'den 96 çeşit kitap çevrildi. Edebiyat, bilimsel ve diğer konularda. Çin halk yayınevi ve Türkiye'deki yayıncılarla işbirliği çeviriler yapılıyor. Sonuç olarak daha çok eserlerimizin Türkçe'den Çince'ye, Çince'den Türkçe'ye çevrilmesini isteriz" diye konuştu.

- "Kişi başına 6,4 kitap düşüyor"

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, 2012 yılında Türkiye'de 42 bin 337 çeşit kitap yayınlandığını belirterek, 480 milyon 257 bin 820 kitap üretildiğini ve kişi başına 6,4 kitap düştüğünü söyledi.

Genelde Türkiye'de yapılanlar ve yayıncılık açısından bir küçümseme havasının bulunduğunu ifade eden Kavukçuoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Ne kadar geride olduğumuzu, eksik olduğumuzu söyleyip hayıflanmayı severiz, bu bizim millet olarak karakterimiz. Geçtiğimiz yıllarda ortaya atılan ve bilim adamlarımızın bile sorgulamak gereği duymadan sahiplendikleri 'Türkiye'de 12 bin kişiye bir kitap düşüyor' bilgisinin bir şehir efsanesi olduğu Kültür ve Turizm ile Milli Eğitim bakanlıklarının verileri açıklandıkça ortaya çıkmıştı. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 400 binden fazla ziyaretçisi, 690 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı, 300'den fazla panel ve söyleşisi, binlerce imza etkinliği ile Türkiye'nin en büyük kültür şenliğidir. Türkiye'nin ve İstanbul şehrinin tüm önemli aktörleri elbirliği edip destek olmasalardı, bu büyük kültür şenliği hayata geçemezdi."

- "Burası devasa bir serbest kürsü"

TÜYAP Fuacılık Grubu Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuolu, bu yıl Çin Halk Cumhuriyeti gibi önemli bir ülkeyi ağırladıklarını belirterek, uluslararası salonda bin metrekarelik alanda özel tasarımla hazırladıkları bir de sergi bulunduğunu dile getirdi.

Kavukçuoğlu, 300 Çinli dostun aralarında bulunduğunu belirterek, 16 klasik sanatlar sanatçısı, 17 yazar, 110 üzerinde yayınevi temsilcisinin Çin'den fuara katıldığını söyledi.

Fuarın 32. kez düzenlendiğini, uluslararası açılımlarının da 4. yılını doldurduğunu anlatan Kavukçuoğlu, daha önce İspanya, Mısır ve Hollanda'yı, bu yıl da Çin'i ağırladıklarını anımsattı.

Her yıl olduğu gibi gerek sanat gerek kitap fuarında onur sanatçısı ve onur yazarının olduğunu dile getiren Kavukçuoğlu, "Fuarımız Türkiye'de kültür hayatı açısından çok önemli yeri olan bir etkinlik. Bunun yanı sıra da her düşünceye, her inanca, her görüşe açık çok geniş bir platform. Buna devasa bir serbest kürsü de diyebiliriz. Herkes kendi yayınını serbestçe sergiliyor, hangi inanç, inanış, ideolojiden olursa olsun. Biz böyle bir etkinliği Türkiye'ye kazandırmış olmaktan ve bir geleneğe dönüştürmüş olmaktan çok büyük mutluluk, kıvanç duyuyoruz" diye konuştu.

Fuarın onur yazarı Prof. Dr. Taner Timur ve onur sanatçısı Mustafa Ata da yaptıkları konuşmalarda fuarın önemine değinerek, onur sanatçısı ve onur yazarı olarak fuara gelmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Günün anısına verilen plaketlerin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Çin Halk Cumhuruyeti'nin Basın Yayın Radyo Televizyon ve İletişim Bakan Yardımcısı Wu Shulin ve diğer yetkililer kurdele keserek, fuarın açılışını gerçekleştirdi.

32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 10 Kasım'a kadar açık kalacak.

Kaynak: AA