İhsanoğlu, İit Rohingya Temas Grubu'nun Myanmar Ziyaretini Değerlendirdi
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İİT Rohingya Temas Grubu'nun Myanmar'daki Müslümanlar tarafından büyük bir sevgi seli ve beklenti içinde karşılandığını belirterek, Myanmarlı yetkililerle gerçekleştirdikleri temaslardan "ümitvar" olduğunu söyledi.
Türkiye'nin de üyesi olduğu İİT Rohingya Temas Grubu ile Myanmar'a yaptıkları ziyareti değerlendiren İhsanoğlu, yedi ülkenin bakan ve bakan yardımcılarının genel sekreterle beraber ilk defa bu bölgeye geldiğini ve Myanmar hükümetinin temsilcileriyle Rohingya meselesi üzerine uzun bir çalışma toplantısı yaptıklarını kaydetti.
Ziyaret kapsamında, dinlerarası diyalog komitesi, bazı milletvekilleri ve STK temsilcileriyle görüştüklerini ifade eden İhsanoğlu, Arakan'daki kampları da ziyaret ettiklerini hatırlatarak, "Müslümanların durumunu gördük. 100 bin kişi bizi karşıladı ve hakikaten zor anlar yaşadık. İİT'ye karşı büyük bir sevgi seli ve bizden çok büyük beklentileri var" dedi.
-"Budistlerin teşkilata karşı biraz menfi tavırları var"-
Bölgede yaşayan Budist vatandaşlarla da görüştüklerini belirten İhsanoğlu, şunları kaydetti:
"Onların farklı düşünce ve intibaları var. Bizim teşkilata karşı biraz menfi tavırları var. 'Bizim taraf tuttuğumuzu, onların aleyhinde olduğumuzu ve buraya milyonlarca dolar aktardığımız' şeklinde iddiaları var. Halbuki biz oraya hiçbir yardım aktaramadık çünkü hükümetle yaptığımız anlaşma ilk hadiselerin çıktığı anlaşma daha sonra aşırı rahiplerin ve küçük bir azınlığın protestolarıyla maalesef durduruldu."
Myanmar'da İİT'ye yönelik protestolar olduğu yönündeki haberlere de değinen İhsanoğlu, "Yangon'a indiğimizde 10-11 kişi vardı, protesto edenler bundan ibaretti. Buraya geldiğimizde biraz daha kalabalık vardı ama çoluk çocuğun eline pankartlar vermişlerdi, onlar da ne yaptıklarını bilmiyorlar ama öbür taraftan da en azından 100 bin kişi üzerimize aktı, sevgi gösterisinde, tekbirlerde bulundular. Hepimiz çok duygulandık" dedi.
Bölgede yurtlarından edilenler, denize atılanlar ve barınak bulamayanların sayısının yüksek olduğuna, bunlara büyük yardımlar ulaştırılması gerektiğine dikkati çeken İhsanoğlu, "Bu büyük yardımları biz yapmaya hazırız ama önümüzde birtakım engeller var, onları aşmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
-"İki toplum arasında güven buhranı var"-
İhsanoğlu, Myanmarlı yetkililere bir eylem planı sunulup sunulmayacağının sorulması üzerine, teşkilatın teklifleri bulunduğunu ancak hangilerinin gerçekleşeceğini bilmediklerini belirtti.
Genel Sekreter İhsanoğlu, şöyle devam etti:
"İki toplum arasında bir güven buhranı, açmazı var. Bunu gidermek lazım. Herkes karşı tarafı suçluyor. Şüphesiz ki iki tarafın da yaptığı hatalar var fakat bu hatalar uzun yıllar, asırlar boyu yaşanmış bir tarihi reddetmek manasına gelmemeli çünkü Müslümanlarla Budistler arasında tarihte hiçbir zaman bir çatışma olmamıştır. Böyle bir şeyin olması hepimizi üzüyor ve şuna inanıyorum ki bu gittikçe büyüyen bir sıkıntı. Mesela Sri Lanka'da hiçbir zaman Müslümanlarla Budistler arasında bir sıkıntı olmamıştı. Bu hadiseler burada başladıktan sonra oraya da sıçradı."
İhsanoğlu, İİT'ye üye ülkelerin desteğinin büyük olması durumunda, meselelerin üzerine gitmenin kolaylaşacağını da vurguladı. Kitlelerin, kendisini ve 7 önemli İslam ülkesinin temsilcilerini büyük bir coşkuyla karşıladıklarını yineleyen İhsanoğlu, "Bu temasları yapmaktan dolayı çok ümitvarım. İnşallah hayırlı neticeler olur, bir an evvel bu insanlar yaşadıkları bu travmanın etkisinden çıkarlar ve tekrar kendi topraklarında, evlerinde yaşamaya devam ederler. İslam dünyasının desteğine ihtiyacımız var" dedi.
Genel Sekreter İhsanoğlu, Rohingya meselesine ilişkin olarak BM ve AB ile temaslarının sıkı bir şekilde sürdüğünü sözlerine ekledi.
-" mezhep, din meselesi olmaktan çıkmıştır"-
İhsanoğlu'na, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Muharrem ayında Irak'ın Necef ve Kerbela kentlerine gerçekleştirdiği ziyaret hatırlatılarak, İslam dünyasında yaratılmaya çalışılan Sünni-Şii çatışması algısına ilişkin görüşü de soruldu.
Şii Lideri Ayetullah Sistani'yi 2006'da ziyaret ettiğini belirten İhsanoğlu, aynı zamanda Irak'taki Sünni ve Şii din liderlerini İİT çatısı altında toplayarak Cidde'ye götürdüklerini ve uzun çalışmanın sonunda 10 maddelik uzlaşma metni üzerinde mutabakatlarını sağladıklarını kaydetti.
Bu kapsamda liderler tarafından imzalanan belgenin, 2006'dan 2010'a kadar büyük bir uzlaşma yarattığını ve mezhep çatışmasının durduğunu vurgulayan İhsanoğlu, şunları kaydetti:
"Fakat ne yazık ki son seçimlerden sonra, politikacıların, mezhep farklılıklarını politik emelleri için kulanmalarıyla beraber bu çatışma yeniden alevlendi. Bu çatışma artık mezhep, din meselesi olmaktan tamamen çıkmıştır, Bu şimdi, tamamen bir politik çatışma ve dini, mezhebi siyasi emeller için kullanmaktır."
İhsanoğlu, bu konunun, İİT'nin hassasiyetle yaklaştığı ve üzerinde en yoğun çalıştığı, önemli bir başarı örneği olduğunu kaydetti.