'Dünyada Her Yıl 15 Milyon Bebek Prematüre Doğuyor ve 1,5 Milyonu Ölüyor”

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hacer Yapıcıoğlu Yıldızdaş, dünyada her yıl 15 milyon bebeğin prematüre olarak dünyaya geldiğini ve bunlardan 1,5 milyonunun da hayatını kaybettiğini söyledi.

'Dünyada Her Yıl 15 Milyon Bebek Prematüre Doğuyor ve 1,5 Milyonu Ölüyor”

Dünya Prematüre Günü Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ç.Ü. Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hacer Yapıcıoğlu Yıldızdaş, Dünya Prematüre Günü’nün amacını, “prematüre bebeklerle ilgili sorunlara dikkat çekmek ve prematüre doğumu ve prematüreliğe bağlı ölümleri önlemek, prematüreliğin komplikasyonlarını önlemek ve prematüre bebeklerin ve ailelerinin sorunlarına çözüm üretmek” olduğunu söyledi.

Yıldızdaş sözlerini şöyle sürdürdü;
“Günümüzde prematüre doğum oranı oldukça yüksektir. Neredeyse doğan her 10 bebekten biri prematüre olarak doğmaktadır. Bu da her yıl dünyada yaklaşık 15 Milyon bebeğin prematüre olarak doğduğunu göstermektedir. Bu oran ülkemizde de benzerdir. Bir bebeğin gestasyon yaşı (anne karnında bulunma süresi) ne kadar küçükse bebeğin hem yenidoğan döneminde (hayatın ilk 28 günü) karşılaşacağı sorunlar hem de daha sonra karşılaştığı sorunlar daha fazla olmaktadır” dedi.

PREMATÜRE BEBEK NEDİR ?
Prematüre bebekle ilgili bilgi veren Yıldızdaş, “Normal bir gebelik süresi 38-42 haftadır, çoğu bebek 40 haftada doğar. Eğer bir bebek 37 hafta 6 günden önce doğarsa bu bebeklere ‘’prematüre bebek’’ denir. Ancak bebeğin gebelik haftasına göre prematürelik de derecelendirilir; örneğin 34-37 haftalık arasında doğan bebekler ‘’geç prematüre’’, 32 hafta altı doğanlar ‘’çok prematüre’’, 25 haftanın altında doğanlar ise ‘’aşırı prematüre’’ olarak adlandırılır. Geç prematüre bebeklerin ve 36-37 haftalık olanların (sınırda prematüre) çoğu, anne yanında izlenebilirken, 34-35 haftalık bebeklerin çoğu birkaç gün de olsa Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri’nde izlenmek zorunda kalır. 34 haftanın altı prematüre bebeklerin anne yanında izlenmesi uygun olmaz, bu bebekler oluşabilecek sorunlar (ısısını sağlayamama, solunum sıkıntısı, beslenememe, kan şekeri düşüklüğü, oksijen gereksinimi vb.sorunlar) nedeni ile Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde izlenmelidir” tavsiyesinde bulundu.

YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ NASIL BİR ÜNİTEDİR?
Hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi hakkında da bilgi veren Yıldızdaş, "Bu üniteler yaşamın ilk 28 gününde olan ve hastalığı olan bebeklerin izlendiği ünitelerdir. Bu ünitelerde bebekler ısılarının sağlanabilmesi için küvözlerde izlenir ve kan basınçları, vucud ısıları, solunumları ve kalp hızları, oksijenlenme oranları sürekli izlenir. Gerektiğinde solunum cihazına bağlanırlar. Solunum problemi olan, solunum desteğine ihtiyaç duyan bebekler, beslenemeyen, kan şekeri düşüklüğü olan, enfeksiyonu olan, kalp hastalığı, cerrahi hastalığı olan bebeklerin izlendiği bir yoğun bakım ünitesidir. Bu ünitelerde enfeksiyonun en aza indirgenmesi için ziyaretler kısıtlı yapılmaktadır. Çukurova Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi de 42 yataklı bir yenidoğan yoğun bakım ünitesi olup, ağırlıklı olarak prematüre bebeklerin, kalp hastalığı ve metabolik hastalığı olan, kalp ameliyatı olan ve çocuk cerrahisi tarafından opere edilen bebeklerin izlendiği bir ünitedir. Ünitede 4 öğretim üyesi, 3 asistan doktor, 50 hemşire görev almaktadır"dedi

PREMATÜRE DOĞUMUN NEDENLERİ NELERDİR?
Prematüre doğumun nedenlerini de aktaran Yıldızdaş, şunları kaydetti:
"Annede veya bebekte olan riskler prematüre doğumu tetikleyebilir. Bazen de annede (annede kanser olması, annede tansiyon yüksekliği, annenin bilincinin bozulması, amniyon sıvısının akması vb.gibi) veya bebekte sorun olmasından (ritim bozukluğu, sıvı toplanması, kansızlık, vb.gibi) dolayı bebek prematüre olarak doğurtulmak zorunda kalınabilir. Hiçbir neden olmaksızın da doğum eylemi başlayabilir. Erken doğumun azaltılması için gebelerin takibi çok önemlidir. Aşağıda sıralanan nedenler prematüre doğumu tetikleyen en önemli nedenlerdir."
Kaynak: İHA